ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

lentäminen

Aiheet-blogin artikkelit, jotka on merkitty asiasanalla "lentäminen".

Saarihyppelyä Itä-Karibialla?

Melville Hall / Douglas-Charles Airport, Dominica

Tulin löytäneeksi tammi-helmikuulle varsin kohtuullisen hintaiset lentoliput Itä-Karibialle. Norwegian on lisännyt Guadeloupen kohteisiinsa, ja sinne sai lennot New Yorkin kautta 505 eurolla. Hinnassa on menomatkalle vain käsimatkatavarat, paluusuuntaan myös ruumalaukku.

Satasen verran tulee lisäkustannusta kuitenkin siitä, että lähtö ei ole Helsingistä vaan Tukholmasta. Jostain syystö Norwegian ei tarjonnut lentoja Guadeloupelle tai Martiniquelle, jos lähtöpaikaksi valitsi Helsingin. Eikö varausjärjestelmä ymmärrä lentoja, joissa on kaksi vaihtoa?

Toinen lisäkustannus tulee siitä, että menomatkalla pitää yöpyä New Yorkissa. Pikaisesti ehtinee vilkaista kaupunkiakin, ja paluumatkalla aavistuksen enemmänkin, mikä on oikein mukava bonus. Siitä on parikymmentä vuotta, kun olen viimeksi New Yorkissa käynyt.

Aeroflot ja Šeremetjevo – yhdistelmä, jota kannattaa välttää

Aeroflotin koneita Šeremetjevon lentokentällä

Toissapäiväinen paluulentoni Tel Avivista Moskovan kautta Helsinkiin ei mennyt aivan putkeen. Itse asiassa Aeroflot ja Šeremetjevon lentokenttä (SVO) onnistuivat tyräämään asian kovin monella eri tapaa.

Minulla ja siskollani piti olla viiden tunnin vaihto kentällä aamuviidestä kymmeneen. Jatkolento kuitenkin peruttiin. Moskovan ja Helsingin välinen lento on Aeroflotin ja Finnairin yhteinen, mutta alle tunnin myöhemmin lähteneelle Finnairin lennolle meitä ei laitettu, vaan vasta iltakuuden jälkeen lähtevälle. Viisi tuntia venyi 13:ksi.

Hyvitys oli minimaalinen: saimme yhteensä noin 25 euron edestä kahvilakuponkeja, jotka eivät lentokenttähinnoilla riittäneet edes hampurilaisaterioihin ja kakkukahveihin molemmille. Jossain muussa kaupungissa olisimme voineet mennä edes kaupungille kuluttamaan aikaa, mutta Moskovassa se ei ilman viisumia onnistu.

Tviittejä Belgiasta ja vähän Alankomaistakin

Sosoyen kylä, Vallonia (Belgia)

Kävin Marin kanssa Belgiassa. Kun putkiremontti ja evakkomme pois kotoa venyi, päätimme lähteä käymään matkalla.

Aikaa ei kuitenkaan ollut kuin muutama päivä, joten bussi- tai junakierros halki Euroopan ei tullut kysymykseen. Katsoimmekin, minne pääsisi kohtuuhintaan lentäen.

Ryanair lentää Turusta Charleroihin varsin edullisesti ja takaisinkin ihan kohtuuhintaan. Päätimme siis matkustaa Belgiaan, joka onkin tähän asti jäänyt aina vähän väliin.

Tapani mukaan päivitin matkakuulumisia Twitteriin. Parilta ensimmäiseltä päivältä päivityksiä ei kuitenkaan juuri kertynyt, joten en tullut viestittäneeksi mitään esimerkiksi Oostendesta tai Bruggesta. Hienojahan nekin olivat, mutta Vallonia taisi silti muodostua matkamme pääkohteeksi.

Wingo ei lennä eikä palauta rahoja

Wingon logo

Virtuaalilentoyhtiö Wingo xprs on viime päivinä ollut otsikoissa alettuaan tarjota lentoja Finncomm Airlinesin hylkäämälle Helsinki–Pori -välille.

Virtuaalilentoyhtiö tarkoittaa yhtiötä, jolla ei ole omaa lentotoimintalupaa. Se kyllä myy lentoja, mutta ei lennä niitä. Yleensä tämä tarkoittaa sitä, että itse lennot hoitaa jokin oikea lentoyhtiö, jolla on asianmukaiset luvat. Wingon tapauksessa tämä tuntuu turhan usein tarkoittavan sitä, että myytyjä lentoja ei lennetä lainkaan (ks. esim. SK 16.8.10).

Myös meidän perheessämme on kokemusta Wingosta. Aiemmin mainitsemani Ahvenanmaan ja Uppsalan reissu toteutettiin niin, että Mari lensi kaverinsa kanssa Tukholmaan, ja minä tulin laivalla Ahvenanmaan kautta perässä. Paluumatkan tulimme sitten kaikki yhtä matkaa.

Pikku prinssi ja maantieteilijä

Pikku Prinssi Google

Tänään on kulunut 110 vuotta lentäjäkirjailija Antoine de Saint-Exupéryn syntymästä. En olisi tosin asiaa mitenkään havainnut, jos Google ei olisi sen kunniaksi muuttanut logoaan Pikku prinssi -teemaiseksi.

Pikku Prinssi (Le Petit Prince, 1943) on Saint-Exupéryn tunnetuin teos, ja on se itsellänikin hyllyssä (monien muiden ranskaa opiskelleiden tavoin tietysti alkukielellä). Maantieteilijän kannalta mielenkiintoista on myös se, että matkatessaan tähdeltä toiselle hän tapaa – ainoana tiedeyhteisön edustajana – myös maantieteilijän.

Se, mitä maantieteilijä kertoo Pikku prinssille maantieteestä, särähtää kuitenkin maantieteilijän korvaan:

Itä-Karibia: Kuinka sinne pääsee?

American Eagle

Eri keskustelupalstoja ja blogeja, miksei välillä lehtijuttujakin, lukiessa olen saanut sellaisen vaikutelman, että Karibian itäosat ovat nousemassa aikaisempaa kiinnostavammiksi kohteiksi myös suomalaisten mielissä. Koska tunnen alueen saaria, niin ajattelin kirjoittaa tänne joitakin artikkeleita siellä matkailemisesta.

Itä-Karibialla tarkoitan Karibianmeren ja Atlantin valtameren välissä sijaitsevia saaria Anguillan ja Sint Maartenin tienoilta pohjoisessa aina Grenadalle asti etelässä (katso Itä-Karibian kartta). Myös Trinidad ja Tobago katsotaan usein osaksi Itä-Karibiaa, mutta jätän ne kuitenkin tässä yhteydessä tarkastelun ulkopuolelle.

Aloitan siitä, kuinka Itä-Karibialle kannattaa mennä. Vaihtoehtoina ovat:

Ryanairin wc-maksu on mainio idea

Skavstan lentokenttä

Ryanair-halpalentoyhtiön edustaja Stephen McNamara ilmoitteli muutama päivä sitten, että yhtiö aikoo ottaa käyttöön wc-maksut lennoillaan (ks. esim. KL 8.4.10). Tästä oli puhetta jo aikaisemminkin, mutta sittemmin ajatus vaikutti hautautuneen jonnekin.

Aivan heti maksut eivät kuitenkaan ole tulossa, sillä McNamara lupailee niiden toteutuvan vasta parin vuoden kuluessa. Idea on sen verran mainio, että sen soisi tulevan käyttöön nopeamminkin.

Tarkoitus ei varmaankaan ole, että vessamaksuista kertyisi kovinkaan merkittävä tulonlähde Ryanairin kassaan. Sen sijaan tarkoituksena on hakea säästöjä, kun matkustajat tekevät tarpeensa koneen sijaan lentokenttien terminaaleissa joko ennen tai jälkeen lennon.

Lentäminen ekotouhua?

Lentokoneita

Suomen Kuvalehti kertoi äskettäin, että uuden tutkimuksen mukaan lentoliikenteen ilmastosynnit olisivat selvästi arvioituja pienemmät. Tieto perustuu siihen, mitä lentotekniikan emeritusprofessori Seppo Laine kertoo Finnairin tuoreessa yhteiskuntaraportissa.

Tuo olisi iloinen uutinen. On vain hyvä asia, jos jokin toiminta vaikuttaakin ilmastonmuutoksen vähemmän kuin on ennakoitu.

Mainittu Finnairin yhteiskuntavastuuraportti (pdf) ja Seppo Laineen artikkeli löytyy Finnair-konsernin verkkosivuilta.

Parisivuisessa kirjoituksessa Laine kirjoittaa muustakin kuin tästä uudesta tutkimuksesta. Hän kertoo muun muassa, että suihkukoneiden päästöt ovat matkustajaa kohti pienimmillään noin 4000–5000 kilometrin pituisilla lennoilla. Lyhyemmillä lennoilla päästöjä nostaa se, että tehokkaan matkalennon osuus jää pienemmäksi, pidemmillä taas se, että polttoainetta on varattava mukaan enemmän. Pitkillä, yli kymmenen tuhannen kilometrin, lennoilla onkin perusteltua laskeutua välillä tankkausta varten.

Lentokoneiden seisomapaikat

Lentokoneita Helsinki-Vantaalla

Halpalentoyhtiö Ryanair on kuulemma tosissaan suunnitelmissaan eivätkä asiakkaatkaan kauheasti laita vastaan, kertoo Taloussanomat. Matka tosin pitäisi saada silloin ilmaiseksi tai ainakin hyvin halvalla.

Minustakin idea on hyvä. Lentäminen on sen verran ympäristöä rasittavaa touhua, että kun sitä tehdään, on parempi käyttää resurssit mahdollisimman tehokkaasti. Kone vaan täyteen ihmisiä ja tuolit pois painoa lisäämästä, niin matkustajakohtaiset päästöt vähenevät kummasti.

Toinen Ryanairin säästökohde ovat matkatavarat. Ruumaan menevistä tavaroista laskutetaan erikseen, mikä on tapana myös monilla muilla halpalentoyhtiöillä. Nyt suunnitelmissa kuitenkin on luopua ruumaan menevistä tavaroista kokonaan (HS 25.6.09).

Nokia melkein jätti lennolta

Air Baltic, Jerevan

Kun lähdimme siskoni kanssa Armeniaan, laitoin lentoaikataulut muistiin kännykän (Nokia E71) kalenteriin varauskoodeineen. Sieltähän ne sitten olisi helppo tarvittaessa tarkistaa.

Lento Jerevanista Riikaan oli aamulla. Tarkistin kännykästä lähtöajan olevan 9.45. Edellisenä iltana pakkailin tavarat reppuun, laitoin valot pois ja kävin sängylle nukkumaan. Päätin sitten kuitenkin vielä nousta ja vilkaista lennon lähtöajan myös lippujen paperitulosteesta. Siellä luki, että kone lähteekin jo klo 7.45.

Armeniaan matkustamisesta

Suihkukoneen juova

Armenia on pienehkö sisämaavaltio Etelä-Kaukasuksella Georgian, Azerbaidžanin, Turkin ja Iranin välissä. Se on juuri ja juuri Aasian puolella, mutta kuitenkin enemmän Eurooppaa kuin Aasiaa.

Armenian Garnissa on yksi itäisimmistä tunnetuista kreikkalaisroomalaisista temppeleistä ja Armeniasta tuli maailman ensimmäinen valtionuskonnoltaan kristitty maa vuonna 301. Armenia on myös ajoittain ollut suurempikin maa, ja ylettänyt Välimeren koilliskulmaan asti. Jotkut sanovat maan pääkaupunkia Jerevania monine kahviloineen tunnelmaltaan välimerelliseksi, vaikka sen ja Välimeren välissä onkin nykyään noin 800 kilometriä Turkkia.

Mutta ei Armenia niin Eurooppaa ole, etteikö sinne matkustaminen olisi kuitenkin sopivasti myös eksoottinen kokemus. Ruokakulttuurissa ainakin on paljon vaikutteita alueen muista maista ja Armenian apostolinen kirkkokin taitaa monessa suhteessa olla aika eksoottinen viritelmä (toivottavasti emme pääse tutustumaan ainakaan eläinten uhraamiseen).

Talvi on ympäristöongelma

Voimala talvella

Syksy kääntyy taas ikävästi talvea kohti. Helsingin viikottaisissa hiilidioksiditilastoissa päästökäyrä osoittaa kohti stratosfääriä. Syynä on erityisesti lämmitys, sillä sähkönkulutukseen ja tieliikenteen päästöihin vuodenaikojen vaihtelu ei vaikuta yhtä paljon. Ilman talvilisää hiilidioksidipäästöt olisivatkin paljon siedettävämmällä tasolla.

Viikolla 44 lämmitys aiheutti Helsingin hiilidioksidipäästöistä yli puolet (52 %). Mitä kylmemmäksi sää käy, sitä suuremmaksi osuus nousee. Tämä tietysti johtuu etenkin siitä, että Helsingin sinänsä tehokas kaukolämpö tuotetaan fossiilisilla polttoaineilla. Etenkin kivihiili on paha saastuttaja, mutta näillä näkymin sitä käytetään jatkossakin.

Omituinen uutinen Venezuelasta

Vaikka Venezuelassa ylipäänsä on nykyiseen maailmanaikaan aika omituista, on minun silti vaikea tajuta, mikä Chávezin salajuoni tämän uutisen takana on. Kotimaanlennolla olleen venezuelalaisen lentokoneen ilmastointikanavista oli tulvinut savua, ja niinpä se oli tehnyt pakkolaskun Panamaan. Miksi ihmeessä Panamaan?

RSS RSS feed

Keskeisimmät aihepiirit

  • Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
  • Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
  • Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
  • Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
  • Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
  • Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
  • Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
  • Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
  • Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä

Uusimmat artikkelit