Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin
lisäosat
Aiheet-blogin artikkelit, jotka on merkitty asiasanalla "lisäosat".
Neljä tapaa liittää Twitter-syöte blogiin

Twitter on vajaan tekstiviestin pituisille merkinnöille tarkoitettu mikrobloggauspalvelu, joka ei ole kovin hyvin vielä lähtenyt vauhtiin Suomessa. Omasta mielestäni potentiaalia olisi enemmänkin. Ainakin itse pidän simppelistä Twitteristä enemmän kuin sekavasta Facebookista.
Twitteristä saa ehkä enemmän irti, jos kirjoittaa myös blogia. Yhdessä ne tukevat toinen toistaan. Minulla on tästä käytännön kokemusta useammastakin eri blogista, joihin olen yhdistellyt Twitter-tunnuksia erilaisin tavoin.
(1) Yleisin tapa syöttää Twitter-viestit blogiin lienee Twitterin tarjoama valmis härpäke, jonka sisällön voi näyttää bloginsa sivupalkissa.
Twitter tarjoaa härpäkkeelleen kohtuullisesti kustomointivaihtoehtoja. Jos haluaa muokata lopputulosta vapaammin, voi Twitter-merkinnät liittää myös (2) yksinkertaisena listana (katso ohjeet). Tämän blogin sivupalkkiin Twitter on lisätty tätä tapaa käyttäen.
28.5.2011 | Kommentit pois päältä artikkelissa Neljä tapaa liittää Twitter-syöte blogiin | Lue koko artikkeli »
Akismet ottaa roskakommentit haaviinsa
Nimimerkki ”sex movies” yritti viime yönä jättää artikkeliin Google-haun uudet ominaisuudet seuraavan kommentin:
syjk dudjt sexmovies czwjoe r wa x wpk
cons lglzy porno sex – cvhyzm t dc s btu
Kommentin mukana oli myös pari linkkiä, mutta ne jätän kyseisen nimimerkin harmiksi julkaisematta.
Syy siihen, että ylipäänsä julkaisen kyseisen kommentin sisällön, on, että se oli kymmenestuhannes tämän blogin spämmihaaviin jäänyt kommentti.
7.3.2011 | 5 | Lue koko artikkeli »
Lipsanen & Ruso uudistui
Lipsanen & Ruso -blogi, jossa kirjoitan politiikasta ja yhteiskunnasta yhdessä Henrik Ruson kanssa, täytti eilen neljä vuotta. Se on aikana pitkä kuin vaalikausi, ja siksi oli aika uusia kuosia.
Näkyvin muutos on tietysti uusi ulkoasu. Vanha alkoi jo näyttääkin aika vanhalta, eikä sellainen sovi ajankohtaisblogin luonteeseen. Teeman luontiin Sandbox on oikein mainio keksintö. Se on ulkoasumääreistä riisuttu teeman runko, jonka päälle on kätevä tehdä mitä itse haluaa.
Uutta on myös uusi lyhyempi osoite. Lipsanen & Ruso sijaitsee nykyään aliverkkotunnuksessa lr.domnik.net. Kävimme pitkään keskustelua myös kokonaan oman domainin hankkimisesta blogille, mutta luovuimme siitä ideasta lopuksi. Syy oli lähinnä se, että domain olisi turha rasite siinä vaiheessa, jos blogi joskus lopetettaisiin.
Uuden osoitteen etu oli myös se, että blogikirjoitusten osoitteet lyhenivät.
11.8.2009 | 1 | Lue koko artikkeli »
Blogi toimii taas
Blogi on viimeisen noin vuorokauden aikana toiminut vähän heikonlaisesti. Luulin ensin, että kyseessä on jokin tietokantahäiriö, mutta samaa tietokantaa käyttävä Lipsanen & Ruso toimi ihan mallikkaasti. Vian oli oltava siis jossakin muualla.
Ohessa on aiheesta pieni vikaselvitys. Se tuskin kiinnostaa muita kuin joitakin toisia itseasennetun WordPress-alustan käyttäjiä. Muiden ei kannattane vaivautua lukemaan tämän pidemmälle.
25.1.2009 | 1 | Lue koko artikkeli »
Raakaa koodia WordPressillä
WordPress on mahdottoman kätevä blogisofta, mutta puutteensa on siinäkin. Kun on tottunut kirjoittunut www-sivuja html-koodina, niin joskus tämä niin kätevä editori häiritsee. Graafisen muokkaimen olen tietysti kääntänyt pois päältä, mutta tämä koodipuolikaan ei jätä aivan kaikkea käyttäjän itsensä määriteltäväksi.
Se, että editori muuttaa enterinlyönnit automaattisesti rivin- ja kappaleenvaihdoiksi on yleensä ihan kätevää. Mutta välillä, kun haluaa kirjoittaa tänne itse koodia sekaan, niin siitä on vain harmia. Esimerkiksi niissä blogijutuissa, joissa on kuvia useampikin, galleriasivun muotoiluun tarvitsee vähän koodia sekaan.
15.1.2009 | Kommentit pois päältä artikkelissa Raakaa koodia WordPressillä | Lue koko artikkeli »
Haloscan onkin nyt JS-Kit

Pähkäiltyäni jonkin aikaa kommenttitoimintoa uusille valokuvablogeilleni päädyin Haloscaniin, jota olen joskus aikaisemminkin käyttänyt. Se, ettei tarvitse asentaa omalle sivustolle mitään ohjelmistoja, joiden päivittämisestä pitäisi huolehtia, on kaikista selkeintä. Ei minulla tänne nykyisinkään ole muita asennettu kuin WordPress, mutta siinä onkin ihan tarpeeksi.
Yllätyksekseni huomasin kuitenkin, ettei Haloscania enää entisenlaisessa muodossaan ole olemassa, vaan JS-Kit on ottanut sen haltuunsa. Yhteistyö näiden kahden välillä on alkanut jo tämän vuoden alussa, ja viime kesänä Haloscan siirtyi JS-Kitille. Niinpä vanhaan Haloscaniin ei enää pääse kirjautumaan, vaan tilalle on tullut JS-Kit Comments.
2.12.2008 | 1 | Lue koko artikkeli »
Kymppitonni menee rikki tänään
Tämä blogi on noin kahdeksan kuukautta vanha. Kävijämäärät ovat tasaisesti kasvaneet, ja laskinkin muutama päivä sitten, että 10 tuhannen kävijän raja menisi rikki joskus syys-lokakuun vaihteessa. Maanantain kävijäpiikki toi rajapyykkiä kuitenkin monta päivää lähemmäksi. Jos palvelimet eivät kaadu tai muuta erikoisen radikaalia ei tapahdu, niin laskuri pyörähtänee uudelle kertaluvulle tämän päivän aikana.
24.9.2008 | 8 | Lue koko artikkeli »
Ajastetut blogimerkinnät
Etenkin näin kesällä tulee oltua välillä vähän pidempäänkin poissa tietokoneen luota. On kuitenkin kiva sekä lukijoiden että hakukoneiden kannalta, ettei blogiin ei pääse tulemaan kovin pitkää taukoa. Hyvä ratkaisu tähän on blogikirjoitusten kirjoittaminen varastoon ja ajastaminen ilmestymään säännöllisin väliajoin. Teknisesti se on erittäin helppoa: asetetaan vain julkaisupäivä tulevaisuuteen. Lopuksi pitää vain muistaa painaa Julkaise-nappia (ei Tallenna), jotta artikkeli siirtyy julkaisujonoon.
18.8.2008 | 1 | Lue koko artikkeli »
WordPressin tägit ja niiden käyttäminen
Version 2.3 myötä WordPressiin tuli uusi toiminto: tägit. Aikaisemminkin ne olivat saatavissa lisäosien, kuten Ultimate Tag Warrior avulla, mutta uudemmissa versioissa ne ovat osa WordPressin ydintä. Mutta kuinka ne eroavat kategoriatoiminnosta? Entä millä tavoin tägejä olisi syytä käyttää?
4.8.2008 | 7 | Lue koko artikkeli »
WordPress hieman toisin
WordPress-blogit muistuttavat yleensä tietyiltä rakenteiltaan toisiaan. Blogit tunnistaa usein WordPressillä tehdyiksi, vaikka maininta asiasta olisi jostain syystä jätettykin pois. Tässä blogissa olen kokeillut tehdä joitakin pieniä asioita toisin.
12.2.2008 | Kommentit pois päältä artikkelissa WordPress hieman toisin | Lue koko artikkeli »
Kommentoi, saat linkin
WordPress ja monet muut blogialustat lisäävät automaattisesti kirjoitusten kommentteihin lisättyihin linkkeihin nofollow-attribuutin. Sen tarkoituksena on kertoa hakukoneille, ettei kyseisiä linkkejä ole syytä seurata, jolloin linkitetty sivu ei saa hakukoneiden silmissä ns. linkkisuosiota. Tarkoituksena on tietysti tehdä spämmilinkkien jättäminen kommentteihin vähemmän houkuttelevaksi. Asiallisten kommenttien asialliset linkit ansaitsisivat kuitenkin täyden huomion myös hakukoneissa.
28.1.2008 | 2 | Lue koko artikkeli »
RSS 
- RSS-syöte: lisäosat
- RSS-syöte: kaikki kirjoitukset
Keskeisimmät aihepiirit
- Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
- Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
- Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
- Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
- Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
- Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
- Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
- Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
- Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä