Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin
maahanmuutto
Aiheet-blogin artikkelit, jotka on merkitty asiasanalla "maahanmuutto".
Myyttinen maahanmuuttokriitikko jälleen mukana keskustelussa
Pirkko Saisio avautui punavihreästä kuplasta (HS 13.5.17) ja siitä, kuinka ”Suomessa on liikaa kiellettyjä kysymyksiä” (Yle 21.5.17). Punavihreä kupla älähti, ja kiisti koko kuplan olemassaolon. Ville Ranta, joka pilailukuvissaan yleensä sivaltaa aivan toiseen suuntaan, piirsi kohusta varsin osuvan kuvan (K&K 22.5.17).
Tämä päivitykseni koskee kuitenkin vain yhtä Ville Rannan piirroksen alla julkaistua kommenttia (kuvakaappaus yllä). Siinä esiintyy jälleen kerran myyttinen äärioikeistolainen maahanmuuttokriitikko, jonka mielestä ”kaikki muslimit ovat seksuaalirikollisia ja terroristeja”. Tämä ”kriitikko” ei tosin ole itse keskustelussa paikalla – kuten ei käytännössä koskaan muulloinkaan – mutta tällä kertaa keskustelija nimeltä Joni Pelkonen viittaa hänen kantoihinsa.
22.5.2017 | Kommentit pois päältä artikkelissa Myyttinen maahanmuuttokriitikko jälleen mukana keskustelussa | Lue koko artikkeli »
Hieman raiskaustilastojen luennasta

Suomeen viime syksynä suurin määrin tulleiden turvapaikanhakijoiden syyllistymisistä raiskauksiin ja ahdisteluihin on puhuttu vilkkaasti. Tilastoja lukiessa on kuitenkin syytä huomioida muutama seikka:
1) Rikostilastot koskevat vuotta 2015 ja suurin osa tulijoista ehti olla sen aikana maassa vain pari-kolme kuukautta. Vertailu vaikkapa Keravan koko vuoden rikostilastoihin, jota jotkut ovat harrastaneet, ei kerro yhtään mitään.
2) Lähi-idästä ja islamilaisesta Afrikasta tulleet ovat yliedustettuja etenkin julkisilla paikoilla ennalta tuntemattomiin uhreihin kohdistuvissa rikoksissa, oli kyse sitten ahdistelusta tai ns. puskaraiskauksista. Niissä sesonkiaikaa on kesä, ja syksyllä tulleet turvapaikanhakijat eivät ole Suomessa vielä kesää nähneet.
1.2.2016 | Kommentit pois päältä artikkelissa Hieman raiskaustilastojen luennasta | Lue koko artikkeli »
Maahanmuutto, robotisaatio ja seuraava sukupolvi
Elinkeinoelämän valtuuskunta täräytti raportilla. Heidän laskelmiensa mukaan Suomeen tarvitaan 34 tuhatta maahanmuuttajaa nettona joka vuosi, jotta työvoiman määrä ei laske. Nykyinen maahanmuutto on tuosta noin puolet.
Toisaalta viime aikoina on uutisoitu myös siitä, että pian robotit vievät ainakin palvelualojen työpaikat ja teollisuudesta loputkin, eikä työtä edes nykyiselle väestölle. Luin Evan raportin, mutta aihetta ei sivuttu siinä lainkaan.
Minkälaista maahanmuuttoa Suomeen sitten kaivataan?
Korkeaa osaamista vaativiin tehtäviin tulevat koulutetut tulijat lienevät ongelmattomimpia. Heidän maahanmuuttoaan vastustanee harva. Suurempi ongelma on siinä, kuinka heitä tänne saataisiin tulemaan.
Matalammin koulutettujen, matalapalkka-aloille työllistyvien maahanmuuttajien tulo jakaa mielipiteitä jo enemmän. Ammattiyhdistysliike on huolissaan palkkatason alenemisesta, eikä toki huolensa kanssa aivan hukassa ole. Työnantajapuolelle työvoiman ylitarjonta on toivottava tilanne, mikä kannattaa pitää mielessä esimerkiksi Evan raporttia lukiessa.
31.1.2015 | Kommentit pois päältä artikkelissa Maahanmuutto, robotisaatio ja seuraava sukupolvi | Lue koko artikkeli »
Tutkimustietoa somalien työllistymisestä
Somalialaiset maahanmuuttajat työllistyvät heikosti ja ryhtyvät harvoin yrittäjiksi. Luvuissa on kuitenkin eroja eri maiden välillä.
Helsingin kaupungin tietokeskuksen neljännesvuosijulkaisun Kvartin uusimmassa numerossa (2/2014) on useita muuttoliikkeeseen tavalla tai toisella kytkeytyviä artikkeleita. Tietokeskuksen tutkija Tuula Joronen kirjoittaa eri maiden välisistä eroista somalimaahanmuuttajien työllistymisessä ja yrittäjyysaktiivisuudessa.
Yli 15-vuotiaiden somalinkielisten työllisyys on noin viidenneksen tasolla, kun se kaikilla vieraskielisillä on lähes puolet ja kotimaisia kieliä puhuvilla yli puolet.* Lukua painaa alas etenkin somalinkielisten naisten heikko työllisyys (14%), mutta kehuttavaa ei ole miestenkään luvussa (25%).
Suomi ei kuitenkaan erotu sanottavammin muista Pohjoismaista: Ruotsissa ja Tanskassa luvut ovat hyvin samanlaisia. Norjassa somalinkieliset työllistyvät selvästi paremmin, mutta sielläkin muihin maahanmuuttajaryhmiin verrattuna heikosti.
29.8.2014 | 6 | Lue koko artikkeli »
Maahanmuuttajalähiö talvella: valokuvia Rinkebystä
Kuten tässä blogissa olen jo kertonutkin, niin viime aikoina on tullut vierailtua suhteellisen usein Tukholmassa. Viking Linen kanta-asiakastarjouksilla sinne kun pääsee välillä muutamalla eurolla, joskus ilmaiseksikin. Niinpä olemme siskoni kanssa sinne muutaman retken tehneet.
Aiemmin vierailemamme etnografinen museo oli pettymys ainakin minulle, joten tällä kertaa päätimme etsiä sitä aidompaa etnologista kokemusta. Niinpä suuntasimme maahanmuuttajalähiönä tunnettuun Rinkebyn kaupunginosaan Tukholman luoteisosassa.
Kuten odottaa saattoi, niin perillä arki oli talvisen harmaata. Lähiön monet ongelmat eivät pikaisella vierailulla nouse silmille. Pikemminkin Rinkeby näytti tavalliselta ruotsalaiselta lähiöltä, jossa nyt vain on vähän tavallista enemmän maahanmuuttajia (itse asiassa noin yhdeksän kymmenestä asukkaasta on siellä joko ensimmäisen tai toisen polven maahanmuuttajia).
Kiersimme kuitenkin alueella pitäen silmämme auki. Haimme piirteitä, joita monikulttuurinen arki tuo talviseen betonilähiöön.
12.4.2012 | Kommentit pois päältä artikkelissa Maahanmuuttajalähiö talvella: valokuvia Rinkebystä | Lue koko artikkeli »
Eduskuntavaalit ja ehdokkaan valitseminen
En ole vieläkään valinnut ehdokasta, jota äänestäisin tämän kevään eduskuntavaaleissa. Yleensä olen tässä vaiheessa jo kaduilla ja toreilla jakamassa ehdokkaani esitteitä ja puhumassa hänen puolestaan. Ehdokkaan valinta tuntuu kuitenkin vaali vaalilta käyvän vaikeammaksi.
Mielestäni eduskuntavaalien tärkeimmät teemat ovat ympäristö ja maahanmuutto. Niissä tehtävät ratkaisut vaikuttavat pitkälle tulevaisuuteen. Toki myös talouskysymykset ovat tärkeitä, mutta niissä aikajänne on lyhyempi.
Ongelma kuitenkin on, että nämä teemat harvoin yhdistyvät samoissa ehdokkaissa. Maahanmuuttokysymyksissä profiloituneet ehdokkaat eivät useinkaan osoita kiinnostusta ympäristöaiheisiin, ja ympäristökysymyksien päälle ymmärtävät ehdokkaat ovat tyypillisesti kovin vihjeettömiä maahanmuuttoasioissa. Vaikka nämä teemat eivät millään reaalipoliittisella tasolla erityisemmin kytkeydy toisiinsa, näyttävät ehdokkaiden – ja varmaan monien äänestäjienkin – mielipiteet tässä korreloivan vahvasti.
29.3.2011 | 2 | Lue koko artikkeli »
RSS 
- RSS-syöte: maahanmuutto
- RSS-syöte: kaikki kirjoitukset
Keskeisimmät aihepiirit
- Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
- Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
- Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
- Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
- Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
- Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
- Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
- Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
- Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä