ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

selaimet

Aiheet-blogin artikkelit, jotka on merkitty asiasanalla "selaimet".

Vivaldi on uusi Opera

Vivaldi-selain

Käytin Operaa pääasiallisena webselaimenani noin vuosituhannen vaihteen tienoilta tämän vuoden kesäkuuhun asti. Yhden syyn, miksi alunperin ihastuin Operaan, kerron vasenkätisyyssivuillani. Tässä merkinnässä kerron, miksi siirryn nyt Operasta Vivaldiin.

Operan parhaita puolia oli sen muokattavuus. Käyttöliittymässä pystyi eri palkit ja paneelit heittelemään niille paikoille kuin halusi ja erilaisia toimintonäppäimiä sai tarpeensa mukaan valita laajasta valikoimasta. Olinkin kustomoinut selaimen ulkoasun hyvin pitkälti omanlaisekseni.

Ensimmäinen vakava särö suhteeseemme tuli, kun Opera vaihtoi oman Presto-selainmoottorinsa Chromenkin käyttämään Blinkiin. Linux-käyttäjänä sen tosin ensi alkuun huomasi vain siitä, että selaimen kehitys päättyi. Myöhemmin Blink tuli Linux-Operaankin, ja selain alkoi tuntua vain pintapuolisesti operamaiseksi tehdyltä Chromium-kloonilta. Jossain välissä katosi myös Operan verkkoyhteisö. Käyttämäni tiedostojen jakamiseen soveltunut Opera Unite taisi kadota jo aiemmin.

Netti on värikäs, mutta Linux harmaa

Työpöydän yläpalkki

Lajittelin työpöytäni yläpalkin kuvakkeet niin, että nettiohjelmistot tulivat vasemmalle ja muut oikealle.

Täysin tarkka tuo raja ei nykyisin ole, sillä osaavathan jotkut ensisijaisesti muihin tarkoituksiin suunnitellut ohjelmat tehdä jotakin netissäkin. Oikealle jääneistä ohjelmista en kuitenkaan itse käytä netissä kuin pääteikkunaa, jolla mm. luen sähköpostini.

Se, mikä tuossa kiinnittää huomioni, on se, kuinka paljon värikkäämpi palkin vasen nettiohjelmistolaita on. Onko netti siis värikkäämpi kuin offline-maailma? Kuvaavaa on, että ainoa värikäs kuvake oikealla on Picasa, joka on nettiyhtiö Googlen kuvankäsittelyohjelma.

Kuinka paljon sivujen hitaus haittaa?

Nettiselaajat eivät jaksa odottaa hitaiden sivujen latautumista. Eihän? Niin meille ainakin on kerrottu. Yhteysnopeudet ovat tietysti kasvaneet, joten raskaammatkin sivustot latautuvat nopeammin, mutta hidastelevia palvelimia ei kukaan jaksa odottaa.

Näin minäkin uskoin vielä tunti sitten. Nyt kuitenkin jo epäilen. En minä itsekään sulje hitaasti aukeavia sivuja, jos epäilen sieltä löytyvän jotakin vähänkin mielenkiitoista. Olenko sitten kovinkin poikkeava käyttäjä?

Hitaasti latautuvat sivut saattoivat tietysti ärsyttää vielä joskus silloin, kun selaimissa ei ollut välilehtiä tai moni-ikkunointia. Mutta kuka enää nykyään sellaisia selaimia käyttää?. Olen kuullut huhuja, että jopa Internet Explorerissa olisi nykyään jonkinlainen välilehtiviritys. Vai täbeiksikö niitä pitäisi kutsua?

Google Wave -kutsuja tarjolla

Päivitys 26.12.09: Kutsut loppuivat. Ilmoittelen, jos niitä tulee taas lisää.

Päivitys 9.12.09: Kutsuja tuli 17 kappaletta lisää, eli niitä olisi taas tarjolla.

Google Wave on yhdistelmä sähköpostia, pikaviestimiä, sosiaalista mediaa ja mahdollisesti jotakin muutakin. Oma tutustumiseni siihen on hyvin alussa, sillä sain kutsun Larkolta vasta muutama tunti sitten.

Ensimmäiset vaikutelmat palvelusta ovat, että vähän raskas se on. Pitäisi varmaan olla tehokkaampi kone. Ja suurin miinus on se, ettei se toimi Operalla (ainakaan Ubuntussa). Päivitin Opera-selaimen uusimpaan 10.10-versioon, mutta sekään ei auttanut.

Firefoxilla toimii, mutta kuten sanottua, ei kovin vauhdikkaasti. Olen viime aikoina alkanut enemmän ja enemmän arvostaa kevyitä ja yksinkertaisia palveluita, kuten Twitter. Facebookissakin käytän pääsääntöisesti Lite-versiota. En siis heti kättelyssä aivan valtavasti ihastunut Googlen aaltopostiin.

Opera 10 -turboselain julkaistu

Opera 10 Turbo

Opera-selaimen uusin 10-versio on nyt ilmestynyt. Versionumero ei huijaa, kyseessä on täyden kympin selain.

Selaimessa on runsaasti uusia ominaisuuksia. Ehkä puhutuin uudistus on Opera Turbo, joka laittaa sivujen latautumiseen vauhtia. Idea on sama kuin Opera Mini -mobiiliselaimessa: sivut haetaan ensin Operan välityspalvelimelle, joka pakkaa sivut pienempään kokoon ja lähettää ne sitten selaimelle. Etenkin hitailla yhteyksillä eron pitäisi olla huomattava.

Kiinteän laajakaistayhteyden päässä nopeudet alkavat nykyään olla sellaisia, ettei turbotoiminnolle välttämättä ole käyttöä. Mutta läppärin kanssa sekalaisia langattomia yhteyksiä käytettäessä nopeudet eivät välttämättä ole parhaimmasta päästä. Silloin turbo tulee tarpeeseen.

Opera Mini on kelpo mobiiliselain

Opera Software

Kuten aikaisemmassa kirjoituksessani Nokia E71 -puhelimesta kerroin, vaihdoin oletusselaimen melko nopeasti Opera Miniin. Olen sittemmin tutkiskellut myös Nokian omaa selainta, eikä sekään aivan kelvoton ole, mutta ei pärjää käytettävyydessään Operalle.

Opera Mini toimii poikkeavasti useimpiin muihin selaimiin verrattuna. Selain ei ole suoraan yhteydessä selattavaan sisältöön, vaan aineisto kiertää Operan välityspalvelimien kautta. Palvelimilla sivut sovitetaan kännykän pienelle näytölle ja kuvien kokoa pienennetään.

Näin myös sellaisia sivuja, joita ei ole suunniteltu kännyköillä käytettäviksi, on helppo selata mobiilisti.

Käyttökokemuksia Nokia E71:stä

Nokia E71

Minulla on nyt noin kolme viikkoa ollut Nokia E71 -kännykkä. Puhelintoiminto on siinä varsin toissijainen, sillä ensisijaisesti laite on minulle mobiili sähköposti- ja webinselauslaite. Onhan se tietysti ihan kätevää, että sillä voi myös soittaa ja lähettää tekstiviestejä.

Ensimmäiseksi E71 hämmästyttää koollaan. Tuntuu suorastaan ihmeeltä, että niin pieneen laitteeseen on saatu mahdutettua qwerty-näppäimistö, jota on myös varsin hyvä käyttää. Ei se tietysti tavallisen tietokonenäppiksen käyttömukavuutta voita, mutta näppäimet ovat kuitenkin sen verran koholla, että niitä pystyy isompisorminenkin käyttämään ilman, että painaa montaa kirjainta yhtä aikaa.

Web on rumempi Firefoxilla

Firefox on ihan hyvä selain, mutta puutteensa siinäkin on. Ja yksi puute – ainakin minun silmin katsottuna – on se, että se renderöi sivut rumasti. Fontit ovat leveitä ja paksuja. Operalla useimmat sivut ovat esteettisesti korkeatasoisemman näköisiä. Itse asiassa tässä suhteessa Firefox ei aina pärjää edes Internet Explorerille.

Ruminta Firefoxissa ovat fontit. Tämä näkyy hyvin tämän blogin arkistosivusta otetussa kuvakaappauksessa. Arkistosivulla tägien koko vaihtelee kirjoitusten määrän mukaan, joten sivulla monen eri kokoista tekstiä. Siinä missä Operalla kirjainten paksuus kasvaa suhteellisen tasaisesti tekstin koon kasvaessa, Firefoxilla paksuus hypähtää yhtäkkiä. Epäjatkuvuuskohta on tällä hetkellä kahdeksan ja yhdeksän artikkelin tägien välissä (vertaa vasemmassa reunassa olevia tägejä ”koirat” ja ”tietokone”).

Opera 9.5 julkaistu

Opera 9.5

Maailman edistyksellisisin www-selain Opera on nyt edennyt versioon 9.5. Se on saatavilla ilmaiseksi niin Windowsille, Linuxille kuin Macillekin. Suosittelen lämpimästi sen lataamista koneelle ainakin kokeilemisen iloksi. Betaversiohan on ollut saatavilla jo jonkin aikaa, joten joillekin uusi Opera saattaa olla tuttukin. Itse odottelen yleensä vakaan version julkistamista enkä kokeile betoja kuin poikkeustapauksissa.

RSS RSS feed

Keskeisimmät aihepiirit

  • Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
  • Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
  • Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
  • Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
  • Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
  • Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
  • Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
  • Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
  • Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä

Uusimmat artikkelit