ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

terveys

Aiheet-blogin artikkelit, jotka on merkitty asiasanalla "terveys".

Kesäaika alkaa – varaudu jo nyt

Kesäinen kello Pietarissa

Kesäaika alkaa kahden viikon päästä sunnuntaina, mutta Helsingin Sanomat kehottaa varautumaan siihen jo nyt. Tutkimusprofessori Mikko Härmä työterveyslaitokselta on sitä mieltä, että kellojen kääntelyyn reagoivien olisi parempi vaihtaa unirytmiään jo etukäteen. Hankaluuksia voi olla erityisesti vuorotyötä tekevillä (HS 14.3.15).

Kesäajan ongelmat eivät rajaudu vuorokausirytmin sekoittumiseen. Vuosi sitten kirjoittamassani laajemmassa artikkelissa esittelin argumentteja kesäajan puolesta ja vastaan. Puolesta-puoli tosin jäi melko köykäiseksi, enkä usko sen johtuvan ainoastaan omasta lievästä puolueellisuudestani tässä asiassa.

Nellie Dellies -stevia-karkit eivät ole kovin hyviä

Nellie Dellies -stevia-karkit eivät ole kovin hyviä

Eko- ja terveyshenkiset, tanskalaiset stevialla makeutetut Toms Nellie Dellies Wildberries -karkit eivät ole kovin hyviä.

Päätin hetken mielijohteesta kokeilla, miltä stevialla makeutetut viinikumit maistuvat, kun näin niitä K-Market Robertin karkkihyllyssä. Mikään uutuus Toms Nellie Dellies -karkit eivät taida enää olla, vaan ilmeisesti ovat olleet saatavilla jo useamman vuoden ajan. Minun silmääni eivät kuitenaan olleet aiemmin osuneet.

Hintaa 90 gramman pussilla oli lähemmäs kolme kuin kaksi euroa, joten mistään halpakarkeista ei ole kyse. Karkit ovat kivan näköisiä hieman normaalikarkkeja luonnollisimpine väreineen ja suutuntumakin oli hyvä. Maku oli kuitenkin pettymys.

Kesäaika: kootut argumentit puolesta ja vastaan

Kesäinen kello Maidanilla (Kiova, Ukraina)

Katso myös: Talviaika

Kesäaika alkaa kahden viikon päästä sunnuntaina 30. maaliskuuta. Mutta miksi kelloja ylipäänsä käännellään ajasta toiseen?

Maatalousyhteiskunnassa päivän rutiinit seurasivat valoisan ajan pituutta. Teollisuusyhteiskuntaan siirryttäessä aika katsottiin kuitenkin useammin kellosta. Kelloja siirtämällä haluttiin pidentää valoisaa aikaa illasta töiden jälkeen.

Vastaavasti tietysti menetetään yksi valoisa tunti aamulla. Koska ihmisten päivittäinen rytmi suhteessa keskiyöhön on yleensä enemmän ilta- kuin aamupainotteinen, tätä ei nähty yhtä suurena ongelmana – paitsi talvella, jolloin valoisa aika on lyhyempi. Siksi päädyttiin ratkaisuun, jossa kellot käännetään kaksi kertaa vuodessa kesäaikaan ja siitä takaisin normaaliaikaan (talviaika).

Sekoittaa päivärytmin, mutta säästääkö energiaa?
Kesäaika sotkee aikataulut
Kellojen kääntely on väistyvä ilmiö
Kesäaikaa vai kellojen kääntelyä vastaan?
Kesäajan kannattajien valttikortti: EU

Dominicalla tehdään erinomaista kookossaippuaa

Kookossaippua

Dominicalla ei liiemmin ole muita vientituotteita kuin banaanit, mutta vientitilastoissa näkyy myös saippua. Saaren länsirannikolla sijaitsee perinteikäs Dominica Coconut Products Ltd:n saippuatehdas, jossa, kuten tehtaan nimestäkin voi arvata, valmistetaan saippuaa kookosöljystä.

Turisteille Refresh-kookossaippuaa myydään muun muassa pienissä matkamuistopaketeissa, joihin on koottu erilaisia dominicalaisia tuotteita: saippuan lisäksi karibien käsitöitä sekä Bellon maustekastiketta ja guavamarmeladia.

Dominicalaiset ovat ylpeitä kookossaippuastaan ja kehuvat sitä estottomasti. Täytyy tunnustaa, että itselleni sen erinomaisuus ei aivan avautunut, mutta se voi johtua siitä, että en oikein ylipäänsä välitä palasaippuasta. Äitini kuitenkin ihastui saippuaan kovin käydessään reilut kymmenen vuotta sitten Dominicalla minua tapaamassa.

Ross University tuottaa ihan oikeita lääkäreitä

Ross University, Dominica

Rossin korkeakoulu (Ross University) Dominicalla on noussut uutisiin, kun valelääkäriksi epäilty Esa Laiho on maininnut sen opiskelupaikakseen. Laihon opiskeluihin sen enempää kantaa ottamatta kerrottakoon kuitenkin, että Ross tuottaa koulustaan ihan oikeita lääkäreitä eikä mitään valelääkäreitä.

Toki sielläkin edellytyksenä on, että opinnot suoritetaan loppuun.

Helsingin Sanomat väittää Ross Universityn sijaitsevan Dominikaanisessa tasavallassa (HS 12.11.11.). Toivottavasti korjaavat sen pian. Virhe on valitettavan yleinen, mutta Dominica ei ole sama kuin Dominikaaninen tasavalta. Molemmat ovat toki saarivaltioita Karibianmerellä, mutta ovat toisistaan suunnilleen yhtä kaukana kuin Helsingborg Helsingforsista.

Saman konsernin Ilta-Sanomat on saanut uutisessaan maan kohdalleen (IS 12.11.11). Joskus iltapäivälehden osumatarkkuus saattaa olla parempi kuin ns. laatulehden.

Avokadoöljy sopii myös närästäjille

Avokadoöljy

Kauppojen hyllyillä on jo jonkin aikaa ollut tarjolla uusiseelantilaista Olivado-merkkistä kylmäpuristettua avokadoöljyä. Ostin pullollisen, ja olemme sitä tässä Marin kanssa jonkin aikaa testailleet.

Mari on avokadoöljyyn varsin tyytyväinen. Sanoi, ettei se ehkä aivan parhaille oliiviöljyille pärjää, mutta useimmille kuitenkin. Se ei ole maultaan yhtä karvasta, mutta sopii silti samoihin käyttötarkoituksiin kuin oliiviöljytkin.

Terveellistäkin se lienee. Pullon kyljessä mainostetaan, että öljy sisältää runsaasti E-vitamiinia.

Alakarppaus tekee nälkäiseksi

Paasto päättyi pääsiäiseen, mutta Läskillä lukutaitoa Nepaliin -kampanja on edelleen käynnissä. Loppupunnitukset ovat vasta toukokuussa.

Paaston aikana painoa lähti kymmenisen kiloa. Nyt täytyisi pitää huoli siitä, ettei sitä tule kauheasti takaisin. Ei tietysti haittaisi, vaikka lähtisi muutama kilo lisääkin. Mari ehdotti, että kokeilisin vähähiilihydraattista ruokavaliota eli ns. karppaamista tai alakarppaamista.

En ole ikinä ollut alakarppaamisesta erityisen innostunut, mutta voihan sitäkin kokeilla. Tähänastisten kokemusten perusteella tämä ei ole oikein minulle sopiva tapa syödä. Vaikka söisi mahansa täyteen, niin silti on nälkä.

Opi tunnistamaan islamofobia

Nurulla-moskeija, Kazan

Fobia tarkoittaa ”tiettyihin tilanteisiin tai kohteisiin liittyvää kohtuuttoman vahvaa pelkoa, kammoa tai kauhua, jota pelko-oireinen ei pysty hallitsemaan” (Wikipedia). Esimerkiksi akrofobiasta kärsivä pelkää korkeita paikkoja, eikä siten uskalla kiivetä torneihin tai ylipäänsä korkeille paikoille.

Sen sijaan henkilö, joka uskaltaa kiivetä torniin ja katsella maisemia pelkäämättä, ei ole akrofobi, vaikka ei uskaltaisikaan hypätä tornista alas. Sellaista pidetään yleensä osoituksena järkevästä mielenlaadusta eikä diagnoosia vaativasta pelkotilasta. Kaikki pelot eivät siten ole fobioita.

Islamofobi on henkilö, joka potee hallitsematonta islamiin kohdistuvaa pelkoa tai kauhua. Tällainen henkilö saattaa esimerkiksi vältellä moskeijoita ja juosta karkuun, jos näkee kadulla mielestään muslimilta näyttävän henkilön.

Läskit pois, lukutaitoa Nepaliin

Niko juo Quenchiä

Kyllä minultakin varmaan muutama kilo ylimääräistä läskiä löytyy hyvän asian eteen. Tuntematon lahjoittaja on luvannut ostaa suomalaisten laihduttamaa ihraa 15 euron kilohintaan. Maksu menee Läskillä lukutaitoa Nepaliin -kampanjan hyväksi.

Laihduttaminen osuu sopivasti paastonaikaan, jolloin kiloja lähtee muutenkin pois. Lieneekö tämä pelkkä yhteensattuma vai harkittu asia? Lahjoittaja on halunnut nimenomaan seurakuntien hoitavan punnitukset, joten ehkä jotakin kristillistä taustaa löytyy. Voi olla, että kampanja on juuri siksi ajoitettu paastokauteen.

Ylimääräistä haastetta tosin tulee siitä, että loppupunnitukset ovat vasta toukokuussa. Paaston päättymisen jälkeen olisi siis pidettävä kilot kurissa vielä kuukauden ajan.

Kitakielekkeen nielaiseminen

Eilen aamulla kurkussa tuntui vähän oudolta. Aivan kuin jokin iso limaklöntti olisi juuttunut jonnekin kitalaen ja kurkun välille. Sitä ei saanut yskäistyä ulos eikä nielaistua, vaan se vain liikkui torven sisällä pientä matkaa edestakaisin.

Sain sen köhittyä sen verran eteen, että yletin ottamaan sormilla kiinni. Oli sen verran tiukassa, etten uskaltanut ryhtyä kovemmin nykimään. Ja aika liukaskin oli. Marikin vähän kurkki suuhuni sisään ja lopulta päädyimme siihen, että kyseessä täytyi olla kitakieleke. Se oli vain jostakin syystä vähän turvonnut ja roikkui hervottomana.

Kitakieleke on latinaksi uvula ja sitä googlettamalla netistä löytyi hyvin englanninkielistä lisätietoa aiheesta. Ensimmäiseksi löytämäni ohje kuului, että pitää syödä paljon jäätelöä, niin sitten se menee ohi.

Miksi juurihoito on niin kamalaa?

Kuulin kauhujuttuja juurihoidosta jo kauan ennen, kuin sellaiseen itse ensimmäisen kerran jouduin. Nyt, kun olen jo kaksi kertaa käynyt juurihoidon läpi, voi vain ihmetellä. Mikä siinä on niin kamalaa?

Eihän juurihoito tietystikään mitään varsinaisesti hauskaa ole, mutta ei myöskään kivuliasta. Tai ainakaan minuun ei kummallakaan kerralla sattunut kuin puudutuspiikki. Lisäksi hoitokertojen jälkeen hammas aristaa jonkin aikaa. Sen saa tarvittaessa menemään ohi särkylääkkeillä.

Toista se on silloin, kun pintajuuria poistetaan.

Eurooppalainen sairaanhoitokortti

Eurooppalainen sairaanhoitokortti

Olen tietysti jollakin tasolla tiennyt, että unionimaan kansalaisena minun kuuluu tarvittaessa saada sairaanhoitoa myös muissa EU-maissa matkustaessani. Tieto siitä, että tätä tarkoitusta varten on olemassa erillinen ”eurooppalainen sairaanhoitokortti” oli kuitenkin päässyt menemään ohitseni.

Satuin kuitenkin jotakin kautta saamaan tiedon kortin olemassaolosta. Niinpä kävin Kelan sivujen kautta sellaisen tilaamassa. Kortti tuli postissa pari päivää sitten.

Suunnilleen tuolta se näyttää kuin kuvassakin. Hämmentävintä kortissa on kuitenkin se, ettei siinä ole sanaakaan mitään muuta kieltä kuin suomea.

Einesten puolustuspuhe

Atrian lihapyörykät

Havaintoja-blogissa kirjoitettiin jokin aika sitten eineksistä (via Kulutusjuhla). Kirjoittajan hampaisiin olivat joutuneet erityisesti Atrian lihapyörykät, koska ”niissä ei ole laatulihaa, vaan lähinnä teurasjätettä yms, esimerkiksi naudan sydäntä”.

En tiedä, mitä kirjoittajalla on sydäntä vastaan. Hyvää ruokaahan se on. Possun sydäntä tulee välillä ostettua sellaisenaankin, kuten myös kieltä. Eivät ne mitään teurasjätettä ole.

Ylipäänsä on hyvä, että teurastettu eläin käytetään mahdollisimman tarkkaan hyödyksi. Lihansyönti ei ole mitään erityisen ympäristöystävällistä touhua, joten tehdään se edes tehokkaasti (vähän siis samaan tapaan kuin seisomapaikat lentokoneissa). Lihansyöjän ekotase paranee kummasti, jos priimafileen sijaan laittaa poskeensa vähemmän himoittuja ruhon osia.

Väärän käden käyttö pidentää ikää

Victoria Lambert (Daily Mail) listaa erilaisia tapoja, joilla miehet voivat pidentää elinikäänsä. Saattaa tietysti olla, että osa niistä toimii naisillakin. Mitään takeita ohjeiden toimivuudesta en anna, mutta joukossa on joitakin melko mielenkiintoisiakin.

Yksi ohjeista on käyttää päivittäisiin rutiineihin väärää kättä – siis eri kättä kuin normaalisti. Sillä tavalla saatavan pienen aivojumpan pitäisi ehkäistä dementiaa. Esimerkkinä annettiin hampaiden harjaus, ja kokeilinkin sitä tänä aamuna. En muista olenko koskaan ennen pessyt hampaitani oikealla kädellä. Aika hassua se oli, mutta kai ne puhtaaksi tulivat.

Jonon ohi hammaslääkäriin

Hammasta alkoi lauantaina pakottaa – onneksi kuitenkin sen verran vaisusti, että sen aspiriini piti säryn aisoissa. Mutta olihan sitä silti myös hammaslääkäriin mentävä.

Olen joskus aikaisemminkin käynyt kaupungin hammaslääkäripäivystyksessä, ja yleensä saa jonottaa pitkään ensin puhelimessa ja sitten paikan päällä Ruskeasuolla. Mutta aina joku ehtii soittaa ensimmäisenä ilman odottelua. Tällä kertaa se satuin oleman minä.

Ajatteleminen lihottaa

Niko juo Quenchiä

Törmäsin uutiseen, jonka mukaan ajatustyö lihottaa. Selvisipä sitten syy siihenkin, miksi tuo vatsa on sitten lukioaikojen aavistuksen kasvanut. Tosin se paisuminen alkoi jo armeijassa, vaikka siellä ei ajattelua juurikaan tarvinnut harjoittaa.

Ilmiön huomaa öisin tietokoneen äärellä. Silloin, jos vaikka kirjoittaa html-koodia kotisivuille tai lukee uutisia tai blogeja, niin ei välttämättä tule kauheasti mässäiltyä. Mutta jos vääntää jonkin väitöskirjaan liittyvän ongelman kanssa tai yrittää saada artikkelia valmiiksi ennen kuin deadline iskee päälle, niin suklaata ei ikinä saa varattua niin paljon, etteikö se loppuisi kesken. Myös teetä menee pannuittain (muulloin riittää yksi tai kaksi pannullista yössä).

15 tunnin yöuni

Toissa yönä jäi nukkuminen vähiin, joten otin viime yönä takaisin. Viidentoista tunnin yöunilta herätessä olo on aavistuksen pöhnäinen, mutta kupillinen teetä virkistää oikein kivasti. Normaalisti arvostan sitä, että saan nukuttua kahdeksasta yhdeksään tuntia vuorokaudessa (tosin ei tuota suurta vaikeutta jakaa se vaikkapa kahteen 4–5 tunnin mittaiseen osaan). Tarvittaessa siitä voi joustaa, mutta se edellyttää sitä, että varsin pian on mahdollisuus joustaa myös toiseen suuntaan.

Kaksi tapaa sairastaa

Kupillinen teetä

Minulla on yleensä kaksi eri tapaa olla sairas. Jos olen kunnolla sairas, makaan päivän toimintakyvyttömänä sängyllä, ja olen jokseenkin tietämätön siitä, mitä ulkomaailmassa tapahtuu. Seuraava aamuna olen sitten taas takaisin terveiden kirjoissa.

Toinen tapa sairastaa on, etten oikein kunnolla edes ole sairas. Olo on vähän pöhnäinen ja kaikkea pientä voi touhuta, mutta mihinkään sen enempää fyysisesti kuin älyllisestikään vaativampaan toimintaan ei voi ryhtyä.

Kun koiranmakkarakin tuoksuu hyvältä

Onko se jotain paasto-oireilua, kun koiranmakkaraa kuppiin laittaessaan alkaa itsellekin tulla nälkä. Tai sitten Lidlistä ostettu Optidog-koiranmakkara vain haisee poikkeuksellisen hyvältä. Minulle siitä tuli mieleen lihamureke. Koirakin tykkäsi siitä kovasti (tosin se nyt syö himolla melkein mitä vain).

RSS RSS feed

Keskeisimmät aihepiirit

  • Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
  • Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
  • Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
  • Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
  • Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
  • Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
  • Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
  • Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
  • Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä

Uusimmat artikkelit