Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin
wordpress
Aiheet-blogin artikkelit, jotka on merkitty asiasanalla "wordpress".
WordPress-ohjeet päivitetty versioon 3.5

Päivitin Domnik.netin sivuilla olevat WordPress-käyttäjän ohjeet WordPressin uusimman 3.5-version mukaisiksi.
Ohjeet on tehty nimenomaan WordPress-sivujen sisällöntuottajia, ei ylläpitäjiä, ajatellen. Niiden käytännön tarve on syntynyt, kun olen tehnyt WordPress-pohjaisia sivustoja eri järjestöille. Silloin on ollut tarvetta mahdollisimman yksinkertaisille ohjeille, jotta vähemmänkin tietokoneiden kanssa touhunnut käyttäjä pystyy tuottamaan sivuille sisältöä.
Verrattuna edelliseen versioon 3.4, WordPress ei ole muuttunut tässä välissä kovin paljon. Näkyvin muutos on painikkeiden päivittyminen kantikkaammiksi, mikä kai on modernimpaa. Toiminnoissa isoin muutos on kuvien ja muiden mediatiedostojen lisäyksessä. Se on päivitetty varsin uudenlaiseksi, ja pääasiassa muutos on parempaan.
12.1.2013 | Kommentit pois päältä artikkelissa WordPress-ohjeet päivitetty versioon 3.5 | Lue koko artikkeli »
Googlen haku lisää tunnisteita otsikoihin
Monessa blogissa on selaimen yläpalkissa näkyvässä otsikossa varsinaisen artikkelin otsikon perässä jokin tunniste, joka yleensä on blogin nimi. Tässä blogissa ei ole. Tämänkin artikkelin otsikko näkyy siksi muodossa
Googlen haku lisää tunnisteita otsikoihin
eikä esimerkiksi näin:
Googlen haku lisää tunnisteita otsikoihin - Aiheita
Syy juontaa juurensa kesälle 2005, kun Lipsanen & Ruso -blogia pystyttäessäni ensimmäistä kertaa muokkasin WordPressin ulkoasuteemoja. Php-kielen salat eivät vielä olleet auenneet, enkä siksi osannut koodata otsikkoa niin, että tunniste olisi näkynyt muilla sivuilla, mutta ei etusivulla. Etusivulla otsikko oli sama kuin tunniste. Näytti typerältä, kun se oli kaksi kertaa peräkkäin.
16.10.2011 | 5 | Lue koko artikkeli »
Neljä tapaa liittää Twitter-syöte blogiin

Twitter on vajaan tekstiviestin pituisille merkinnöille tarkoitettu mikrobloggauspalvelu, joka ei ole kovin hyvin vielä lähtenyt vauhtiin Suomessa. Omasta mielestäni potentiaalia olisi enemmänkin. Ainakin itse pidän simppelistä Twitteristä enemmän kuin sekavasta Facebookista.
Twitteristä saa ehkä enemmän irti, jos kirjoittaa myös blogia. Yhdessä ne tukevat toinen toistaan. Minulla on tästä käytännön kokemusta useammastakin eri blogista, joihin olen yhdistellyt Twitter-tunnuksia erilaisin tavoin.
(1) Yleisin tapa syöttää Twitter-viestit blogiin lienee Twitterin tarjoama valmis härpäke, jonka sisällön voi näyttää bloginsa sivupalkissa.
Twitter tarjoaa härpäkkeelleen kohtuullisesti kustomointivaihtoehtoja. Jos haluaa muokata lopputulosta vapaammin, voi Twitter-merkinnät liittää myös (2) yksinkertaisena listana (katso ohjeet). Tämän blogin sivupalkkiin Twitter on lisätty tätä tapaa käyttäen.
28.5.2011 | Kommentit pois päältä artikkelissa Neljä tapaa liittää Twitter-syöte blogiin | Lue koko artikkeli »
Akismet ottaa roskakommentit haaviinsa
Nimimerkki ”sex movies” yritti viime yönä jättää artikkeliin Google-haun uudet ominaisuudet seuraavan kommentin:
syjk dudjt sexmovies czwjoe r wa x wpk
cons lglzy porno sex – cvhyzm t dc s btu
Kommentin mukana oli myös pari linkkiä, mutta ne jätän kyseisen nimimerkin harmiksi julkaisematta.
Syy siihen, että ylipäänsä julkaisen kyseisen kommentin sisällön, on, että se oli kymmenestuhannes tämän blogin spämmihaaviin jäänyt kommentti.
7.3.2011 | 5 | Lue koko artikkeli »
Kolmivuotisulkoasupäivitys
Aiheita-blogi täyttää tänään kolme vuotta. Päätin synttäreiden kunniaksi uusia blogin ulkoasun. Alkuperäinen leiska olikin palvellut tähän asti vain melko pienin muutoksin.
Näkyvimmät muutokset ovat sininen taustaväri entisen valkoisen sijaan sekä sivupalkin leveneminen. Samalla sivupalkkiin on tullut lisää tavaraa, mm. Twitter-tilini (@nlipsane) syöte.
Tägipilven olen siirtänyt sivupalkista blogin alareunaan, ja samalla lisäsin siinä näkyvien avainsanojen lukumäärää. Nostin kuitenkin keskeisimpinä pitäminen avainsanat sivupalkkiin listaksi, ikään kuin kategorioiksi.
28.1.2011 | 4 | Lue koko artikkeli »
WordPress-käyttäjän ohjeet päivitetty

WordPress on suosittu blogimoottori, joka taipuu julkaisualustaksi moneen muuhunkin käyttöön. Vaikka se onkin varsin yksinkertainen ja suoraviivainen käyttää, niin katsoin reilut pari vuotta sitten tarpeelliseksi kirjoittaa WordPress-käyttäjän ohjeet.
Ohjeissa ei kerrota mitään blogin asentamisesta, ulkoasuteemojen muokkaamista tai muusta sellaisista aiheista, jotka kuuluvat blogin ylläpitäjälle. Ohjeet on tarkoitettu avuksi niille, jotka kirjoittavat artikkeleita WordPress-blogeihin ja haluavat tietää, kuinka se tehdään, ja kuinka artikkeleihin lisätään kuvia ja muita medioita, kuten vaikkapa videoita.
Usein ylläpitäjä ja sisällöntuottaja ovat sama henkilö, mutta esimerkiksi järjestöjen blogeissa roolit ovat usein ainakin jossakin määrit eriytyneet. Ylläpitäjä ei välttämättä tuota kaikkea sisältöä. Tällaista tarkoitusta varten nämäkin ohjeet alunperin tein. Piti tehdä ohjeistus Sinivihreiden kokoomuslaisten blogin kirjoittajille. Katsoin paremmaksi tehdä ohjeesta samantien sen verran yleisluontoisemman, että se soveltuu myös muille.
8.11.2010 | Kommentit pois päältä artikkelissa WordPress-käyttäjän ohjeet päivitetty | Lue koko artikkeli »
Lisäosa blogin arkiston luomiseen

WordPress-blogin toimintoja on helppo laajentaa erilaisilla lisäosilla eli plugineilla. Jos haluaa blogilleen arkistosivun, jossa on kuukausittain jaotellut linkit kaikkiin blogissa julkaistuihin artikkeleihin, niin se onnistuu helposti Smart Archives Reloaded -lisäosan avulla (hae lisäosa WordPressin plugin-hakemistosta).
Viime aikoina lisäosa on päivittynyt tiiviiseen tahtiin, ja siihen on tullut hyödyllisiä lisäominaisuuksia. Siksi katsoinkin, että on syytä blogata siitä, mitä kaikkea sillä voi tehdä.
Lisäosa perustuu aikaisempaan Smart Archives -pluginiin, jolta se on nimensäkin lainannut.
16.9.2010 | Kommentit pois päältä artikkelissa Lisäosa blogin arkiston luomiseen | Lue koko artikkeli »
Lipsanen & Ruso uudistui
Lipsanen & Ruso -blogi, jossa kirjoitan politiikasta ja yhteiskunnasta yhdessä Henrik Ruson kanssa, täytti eilen neljä vuotta. Se on aikana pitkä kuin vaalikausi, ja siksi oli aika uusia kuosia.
Näkyvin muutos on tietysti uusi ulkoasu. Vanha alkoi jo näyttääkin aika vanhalta, eikä sellainen sovi ajankohtaisblogin luonteeseen. Teeman luontiin Sandbox on oikein mainio keksintö. Se on ulkoasumääreistä riisuttu teeman runko, jonka päälle on kätevä tehdä mitä itse haluaa.
Uutta on myös uusi lyhyempi osoite. Lipsanen & Ruso sijaitsee nykyään aliverkkotunnuksessa lr.domnik.net. Kävimme pitkään keskustelua myös kokonaan oman domainin hankkimisesta blogille, mutta luovuimme siitä ideasta lopuksi. Syy oli lähinnä se, että domain olisi turha rasite siinä vaiheessa, jos blogi joskus lopetettaisiin.
Uuden osoitteen etu oli myös se, että blogikirjoitusten osoitteet lyhenivät.
11.8.2009 | 1 | Lue koko artikkeli »
Kommentteja linkkimehulla
Yksi ensimmäisistä kirjoituksistani tässä blogissa käsitteli kommentointia. Houkuttelin blogiin aktiivisia kommentoijia lupaamalla, että viiden kommentin jälkeen (ensin 10) kommenteihin jätetyt linkit saa ilman nofollow-määrettä.
Nofollow-määre (tai attribuutti) tarkoittaa sitä, että linkin koodiin lisätään merkintä, jolla Googlea ja muita hakukoneita kehotetaan olemaan seuraamatta kyseistä linkkiä. Tällöin linkin jättäjä ei saa linkistä hyötyä hakukoneissa. Määre on kehitetty nimenomaan blogi- ja muita kommenttipalstoja varten, jotta ne eivät olisi roskapostittajien näkökulmasta niin houkuttelevia.
Toisaalta suurin osa kommentoijien jättämistä linkeistä on aivan asiallisia ja ansaitsisi myös hakukoneiden huomion.
14.7.2009 | 10 | Lue koko artikkeli »
Blogi toimii taas
Blogi on viimeisen noin vuorokauden aikana toiminut vähän heikonlaisesti. Luulin ensin, että kyseessä on jokin tietokantahäiriö, mutta samaa tietokantaa käyttävä Lipsanen & Ruso toimi ihan mallikkaasti. Vian oli oltava siis jossakin muualla.
Ohessa on aiheesta pieni vikaselvitys. Se tuskin kiinnostaa muita kuin joitakin toisia itseasennetun WordPress-alustan käyttäjiä. Muiden ei kannattane vaivautua lukemaan tämän pidemmälle.
25.1.2009 | 1 | Lue koko artikkeli »
Raakaa koodia WordPressillä
WordPress on mahdottoman kätevä blogisofta, mutta puutteensa on siinäkin. Kun on tottunut kirjoittunut www-sivuja html-koodina, niin joskus tämä niin kätevä editori häiritsee. Graafisen muokkaimen olen tietysti kääntänyt pois päältä, mutta tämä koodipuolikaan ei jätä aivan kaikkea käyttäjän itsensä määriteltäväksi.
Se, että editori muuttaa enterinlyönnit automaattisesti rivin- ja kappaleenvaihdoiksi on yleensä ihan kätevää. Mutta välillä, kun haluaa kirjoittaa tänne itse koodia sekaan, niin siitä on vain harmia. Esimerkiksi niissä blogijutuissa, joissa on kuvia useampikin, galleriasivun muotoiluun tarvitsee vähän koodia sekaan.
15.1.2009 | Kommentit pois päältä artikkelissa Raakaa koodia WordPressillä | Lue koko artikkeli »
Nyt myös englanniksi ja ranskaksi
Tein Aiheita-blogista nyt myös englannin- ja ranskankieliset versiot. Koko blogia ei kuitenkaan ole tarkoitus ryhtyä pitämään kolmella kielellä, vaan ulkomaalaisten kielille päätyvät ainoastaan merkinnät, joissa on kuvasarja. Tässä vaiheessa niitä on tämän blogin 183 artikkelista yhteensä kuusi kappaletta.
Kuvapainotteisissa merkinnöissä on se kiva puoli, että kuvia ei tarvitse kääntää – ainoastaan tekstit. Kun on nähnyt sen vaivan, että ottaa, järjestelee ja käsittelee kuvat, ja sitten vielä selvittää, mitä tulikaan kuvattua, niin kuvatekstien kääntäminen kahdelle ylimääräiselle kielelle ei ole enää kovinkaan suuri urakka. Monissa näistä merkinnöistä on toki muutakin tekstiä, mutta mitään sanasta sanaan käännöksiä ei ole tarkoitus tehdä. Itse asiassa kaikissa kuvamerkinnöissä ei ole englannin- ja ranskankielisissä versioissa edes täysin samat kuvat.
28.11.2008 | 1 | Lue koko artikkeli »
Blogin ulkoasua vähän muuteltu
Tein pieniä muutoksia tämän blogin ulkoasuun. Aluksi oli tarkoitus vain vähän siirrellä mainosyksiköitä eri paikkoihin ja muuttaa niiden kokoja, jotta näkisin onko sillä jotain vaikutusta mainosten klikkailun suhteen. Mutta yhdestä asiasta seuraa toinen, ja niinpä lopulta tuli muutettua aika monta muutakin asiaa.
Blogin perusilme on kuitenkin ennallaan: valkoinen pohja, mustaa tekstiä, siniset ja alleviivatut linkit, kaksi palstaa. Eri sivuelementit on lätkitty valkoiselle pohjalle ilman taustavärejä tai rajauksia, mikä saattaa tehdä blogista aavistuksen sekavan näköisen. Mutta ainakin itse pidän blogistani juuri sellaisena.
10.11.2008 | 6 | Lue koko artikkeli »
Ajastetut blogimerkinnät
Etenkin näin kesällä tulee oltua välillä vähän pidempäänkin poissa tietokoneen luota. On kuitenkin kiva sekä lukijoiden että hakukoneiden kannalta, ettei blogiin ei pääse tulemaan kovin pitkää taukoa. Hyvä ratkaisu tähän on blogikirjoitusten kirjoittaminen varastoon ja ajastaminen ilmestymään säännöllisin väliajoin. Teknisesti se on erittäin helppoa: asetetaan vain julkaisupäivä tulevaisuuteen. Lopuksi pitää vain muistaa painaa Julkaise-nappia (ei Tallenna), jotta artikkeli siirtyy julkaisujonoon.
18.8.2008 | 1 | Lue koko artikkeli »
WordPressin tägit ja niiden käyttäminen
Version 2.3 myötä WordPressiin tuli uusi toiminto: tägit. Aikaisemminkin ne olivat saatavissa lisäosien, kuten Ultimate Tag Warrior avulla, mutta uudemmissa versioissa ne ovat osa WordPressin ydintä. Mutta kuinka ne eroavat kategoriatoiminnosta? Entä millä tavoin tägejä olisi syytä käyttää?
4.8.2008 | 7 | Lue koko artikkeli »
WordPress-linkkejä
Päivitys: Tämä linkkisivu on vanhentunut. Katso päivitetyt linkit WordPress-ohjeitteni linkkisivulta.

Otin tähän blogikirjoitukseen talteen joitakin keskeisimpiä WordPress-julkaisujärjestelmään liittyviä linkkejä.
1.7.2008 | 3 | Lue koko artikkeli »
WordPressin polkutunnustoiminto
Polkutunnustoiminnon toteutus WordPress-blogimoottorin uudessa 2.5-versiossa on lähestulkoon malliesimerkki siitä, kuinka toimintojen tekeminen havainnollisiksi uusille käyttäjille samalla merkitsee käytettävyyden heikkenemistä niille, jotka jo tietävät kuinka homma toimii.
26.6.2008 | 2 | Lue koko artikkeli »
Paluuviitteet erilleen
Arkimedian blogissa oli jokin aika sitten ohje, kuinka erotella paluuviitteet erilleen kommenteista WordPress-blogeissa. Toteutin sen nyt kokeeksi tässä blogissa. Samalla poistin paluuviitteen etusivun oikean sivupalkin ”Keskustelussa nyt” -listasta.
18.6.2008 | 3 | Lue koko artikkeli »
Blogilistaa voi nyt pingata
Blogilista.fi-palvelun ominaisuuksiin on näköjään lopultakin lisätty pingaus. Se olikin erittäin toivottava parannus. Pingin avulla bloginsa voi asettaa ilmoittamaan päivityksistä Blogilistalle automaattisesti. Ei siis tarvitse odottaa, että Blogilistan robotti tulee kierrokselleen blogiisi, vaan voit lähettää sille ping-kutsun.
13.6.2008 | 4 | Lue koko artikkeli »
Päivitys ja muutoksia
Päivitin blogin julkaisualustana käyttämäni WordPressin versioon 2.5.1. Samalla tein jonkin verran muutoksia blogin ulkoasuun sekä järjestelin joitakin toimintoja uudella tavalla. Näistä lisää alla. Otin käyttöön myös Arkimedian julkaiseman suomenkielisen kielipaketin.
23.5.2008 | Kommentit pois päältä artikkelissa Päivitys ja muutoksia | Lue koko artikkeli »
Joitakin havaintoja Twinglyn blogihausta
Blogihakupalvelu Twinglyn beta-versioon pääsee nyt kirjautumaan. Tähän asti olen tuntenut Twinglyn lähinnä palveluna, jota kautta Hesarin uutisiin tulee linkit niitä kommentoiviin blogeihin, tosin hyvin piilotettuina. Kuinkahan moni oikeasti jaksaa klikkailla ”Tästä blogattua” -tabin auki uutisten alla ja sen jälkeen odotella, kun Twingly kaivaa niitä blogeja. Ainakaan Lipsanen & Ruso -blogiin ei kauheasti tulla Hesarin uutisten kautta, vaikka linkki monen uutisen perässä onkin.
3.4.2008 | 4 | Lue koko artikkeli »
Ohjeita WordPressin käyttäjille
Kirjoitin WordPressin käyttöohjeet, jotka on suunnattu sisältöä tuottaville WordPress-pohjaisten verkkopalveluiden käyttäjille. Ohjeissa ei siis ole ohjeita ohjelmiston asentamisesta, ulkonäön muokkaamisesta tai lisäosien kanssa pelailusta. Sen sijaan yritän selittää mahdollisimman epäteknisellä kielellä, kuinka artikkeleita kirjoitetaan ja kuinka kuvia siirretään blogiin.
19.3.2008 | 2 | Lue koko artikkeli »
Mitä ovat paluuviitteet (trackback)?
Olen muutaman kerran joutunut kertomaan, mitä tarkoittaa useiden blogialustojen, kuten WordPress, mukana tuleva paluuviitetoiminto (trackback). Kerronpa siis tässä, mistä asiassa on kyse.
4.3.2008 | 6 | Lue koko artikkeli »
Joitakin huomioita WordPressin tägeistä
Viime syksynä julkaistusta versiosta 2.3 alkaen WordPress-blogialustalla on ollut mahdollista käyttää aihesanoja eli tägejä artikkelien luokittelemiseen. Toki jo aikaisemmin lähestulkoon samat asiat on voinut tehdä aihekategorioiden avulla ja tägit on saanut käyttöönsä lisäosan asentamalla. En nyt käsittele noiden toimintojen eroja, mutta kirjaan ylös muutaman huomion siitä, kuinka ohjelma järjestelee tägejä (erityisesti ääkkösellisiin tägeihin liittyen).
25.2.2008 | 2 | Lue koko artikkeli »
Vääntöä suomenkielisen WordPressin kanssa
Tämän blogin käyttämä WordPress-blogimoottori on saatavilla myös suomenkielisenä. Tulin kuitenkin alunperin kuitenkin asentaneeksi sen englanninkielisenä. Saadakseni kuukausien nimet kuukausiarkistoon blogin kielellä päätin viime yönä vaihtaa kieliversiota. Urakka pääsi kasvamaan hieman suuremmaksi kuin olin odottanut.
17.2.2008 | 1 | Lue koko artikkeli »
RSS 
- RSS-syöte: wordpress
- RSS-syöte: kaikki kirjoitukset
Keskeisimmät aihepiirit
- Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
- Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
- Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
- Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
- Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
- Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
- Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
- Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
- Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä