AIHEET-BLOGIN KALENTERI

Aiheet : Kalenteri : PALMUSUNNUNTAI 2017

Palmusunnuntai 2018 on 25. maaliskuuta

Palmusunnuntai 2018 on 25. maaliskuuta

Palmusunnuntai on viikkoa ennen pääsiäistä vietettävä juhlapyhä. Palmusunnuntaita vietetään Jeesuksen Jerusalemiin saapumisen muistoksi.

Palmusunnuntai on liikkuva pyhäpäivä, jonka ajankohta riippuu pääsiäisestä. Sitä vietetään aina tasan viikko ennen pääsiäispäivää.

Palmusunnuntaita vietetään Jeesuksen Jerusalemiin saapumisen muistoksi. Jeesus ratsasti kaupunkiin aasinvarsalla ihmisten huutaessa hoosiannaa ja tervehtien häntä palmunlehviä heiluttaen (mistä nimi "palmusunnuntai").

Virpominen

Palmusunnuntain perinteisiin kuuluu virpominen (virvonta). Lapset käyvät silloin kotien ovilla virpomassa, eli toivottamassa onnea ja terveyttä koristeltuja ja kirkossa siunattuja pajunoksia heiluttaen. Pajua käytetään, koska Suomessa ei palmuja luonnostaan kasva ja, koska pajun oksat ovat usein palmusunnuntain aikoihin pajunkissoilla.

Oksa on tapana antaa virpomisen päätteeksi virvottavalle, ja virpoja saa palkkioksi esimerkiksi makeisia. Perinteisesti palkkio tultiin hakemaan vasta pääsiäislauantaina (lankalauantai), mutta nykyään se on tapana antaa samantien.

Virpominen on alkujaan ortodoksinen perinne, mutta on levinnyt myös luterilaisten pariin. Siihen on sittemmin sotkeutunut lankalauantaihin alunperin liittynyt länsisuomalainen trulliperinne, jossa lapset pukeutuvat noidiksi. Se ei kuitenkaan kuuluu alkuperäisen virpomisperinteeseen.

Palmusunnuntai eri vuosina

Palmusunnuntai 2014: 13. huhtikuuta.
Palmusunnuntai 2015: 29. maaliskuuta.
Palmusunnuntai 2016: 20. maaliskuuta.
Palmusunnuntai 2017: 9. huhtikuuta.
Palmusunnuntai 2018: 25. maaliskuuta.
Palmusunnuntai 2019: 14. huhtikuuta.
Palmusunnuntai 2020: 5. huhtikuuta.
Palmusunnuntai 2021: 28. maaliskuuta.
Palmusunnuntai 2022: 10. huhtikuuta.