HUOM! Tämä sivu käsittelee ohjeita WordPressin versiolle 2.3, joka on jo vanhentunut. Ohjeiden uusin versio käsittelee WordPressin versiota 4.0. Katso tämä sivu uusimmissa ohjeissa.

Aiheet : Wordpress-ohjeet : 2.3 : Kirjoittaminen

Kirjoittaminen

Linkittäminen: Näiden ohjeiden linkittäminen on sallittua, jopa toivottavaa. Voit osoittaa linkin ohjeiden etusivulle, tietyn version etusivulle tai yksittäiselle ohjesivulle (kuten tämä sivu).

Jos linkität yksittäisen ohjesivun, huomioi kuitenkin, että voit linkittää joko tiettyyn versioon tai osoitteeseen, jonka kautta löytyy aina uusin versio sivusta.

Tämän sivun aina uusimpaan versioon ohjaava url-osoite on:
http://aiheet.domnik.net/wordpress-ohjeet/kirjoittaminen.shtml

 

Creative Commons -lisenssi Lisenssi - Näitä WordPress-ohjeita voi käyttää lisenssin Creative Commons Nimeä 1.0 Suomi mukaisesti. Mainitse käytön yhteydessä ohjeiden kirjoittajan (Niko Lipsanen) nimi ja lisää linkki näille sivuille.

Artikkelin ja sivun kirjoittamisessa ei teknisesti ole juurikaan eroa. Jos käyttöoikeutesi sallivat myös sivujen kirjoittamisen, voi ylävalikosta valita haluatko kirjoittaa artikkelin vai sivun. Oletus on artikkeli, ja tässä ohjeessa käsitellään ainoastaan artikkeleiden kirjoittamista. Soveltuvin osin ohjeet koskevat myös sivujen kirjoittamista.

Graafinen muokkain

Kirjoita artikkelin otsikko Otsikko-kenttään ja suurempaan kirjoituskenttään itse artikkeli. Voit käyttää joko Word-tyyppistä graafista muokkainta (TinyMCE) tai koodieditoria. Ohjeet alla koskevat graafista muokkainta.

Graafisen muokkaimen painikkeet on ryhmitelty pystyerottimin kuuteen eri ryhmään, jotka kuvassa alla on merkitty kirjaimin A–F.

Graafinen muokkainen

A. Ensimmäisen ryhmän painikkeet ovat lihavointi, kursivointi ja yliviivaus. Maalaa haluamasi sana tai tekstinpätkä ja paina toimintapainiketta toteuttaaksesi haluttu toiminto.

B. Toisen ryhmän painikkeilla voi tehdä listoja ja sisennyksiä. Ensimmäisestä painikkeesta saa järjestelemättömän listan, toisesta numeroidun. Järjestelemättömässä listassa listan eri alakohdat on merkitty oletusarvoisesti mustin pallukoin, järjestetyssä listassa numeroin. Voit tehdä listan painamalla ensin haluamasi listatyypin painiketta ja sen jälkeen kirjoittamalla mitä kuhunkin listan alakohtaan tulee. Alakohdasta toiseen siirrytään Enter-painikkeella.

Ryhmän B viimeisestä painikkeesta saa sisennettyä tekstiä (blockquote) ja sitä edeltävästä painikkeesta poistettua sisennyksen. Sisennystoimintoa on syytä käyttää ainoastaan osoittamaan, että kyseessä oleva tekstinpätkä on suora lainaus jostakin (muista mainita lähde).

C. Kolmannen ryhmän painikkeilla voi tasata tekstin sivun vasempaan reunaan (oletus), keskittää sen tai tasata sen oikeaan reunaan. Sivuston yhtenäisen ilmeen vuoksi on kuitenkin yleensä toivottavaa, että näitä toimintoja ei käytetä lainkaan.

D. Neljännen ryhmän painikkeilla voi tehdä monia tärkeitä toimintoja:

E. Toiseksi viimeisessä ryhmässä ainoa painike on oikoluku. En ole sitä kokeillut, joten en osaa kertoa, onko siitä jotain iloa.

F. Viimeisen ryhmän ensimmäisen painikkeen takana on lisää ohjeita muokkaimen käyttöön liittyen. Ne kannattaa lukaista läpi.

Rivin viimeisestä painikkeesta (Edistyneet muokkaustoiminnot) saa näkyviin muokkaimen edistyneiden toimintojen valikon (advanced toolbar). Sen toiminnoista lisää alla.

Edistyneet muokkaustoiminnot

Edistyneiden toimintojen valikon (advanced toolbar) saa esiin oletusvalikon viimeisestä painikkeesta. Ensimmäisenä siinä on pudotusvalikko, jonka avulla voi muotoilla tekstiä sivuilla. Olennaisinta on mahdollisuus tehdä otsikoita ja väliotsikoita (Heading 1-2).

Valinnan "Preformatted" avulla voit kirjoittaa tasalevyisillä kirjaimilla "kirjoituskonetekstiä". Tätä tekstiä on myös mahdollista asetella vaakasuunnassa välilyöntinäppäinten avulla (toisin kuin normaalisti www-sivuilla).

Pudotusvalikon jälkeen on lisää painikkeita viidessä eri pystyerottimin erotellussa ryhmässä. Kuvaan alla ne on merkitty kirjaimin G–K.

Edistyneiden toimintojen valikko

G. Ensimmäisellä painikkeella voi alleviivata tekstiä. Tätä on kuitenkin syytä välttää, koska alleviivattu teksti www-sivuilla mielletään yleensä linkiksi. Toisella painikkeella voi tasata tekstin sivun molempiin reunoihin, mitä ei myöskään tule käyttää, koska se sotkee sivujen ulkoasun. Kolmannen painikkeen takaa löytyy valikko, jonka avulla tekstiä voi värjätä halutun väriseksi. Tätäkään toimintoa ei ole yleensä syytä käyttää, sillä monivärinen teksti tekee sivuista sekavan näköisen.

H. Toisen ryhmän painikkeilla voi tuoda kirjoitukseen sisältöä tekstieditorista tai Word-tekstinkäsittelyohjelmasta (näistä toiminnoista lisää erillisellä sivulla).

I. Pyyhekumilla voit poistaa tehtyjä muokkauksia tekstistä. Harjalla voit yrittää siistiä koodia automaattisesti, jos lopputulos näyttää sekavalta.

J. Kreikkalaisen omega-kirjaimen takaa löytyy valikoima erikoismerkkejä, joita voi liittää tekstin sekaan.

K. Viimeisenä ovat Kumoa (Undo) ja Tee uudestaan (Redo) -painikkeet. Kumoa-toiminto peruu viimeisen tehdyn muokkauksen ja Tee uudestaan -toiminto tekee sen uudestaan.

Muokkaimen koon muuttaminen

Oletusarvoisesti graafinen muokkain on melko pienikokoinen. Sitä voi kuitenkin suurentaa ottamalla kiinni muokkaimen oikeasta alakulmasta ja venyttämällä muokkaimen haluamansa kokoiseksi.

» Seuraava sivu