HUOM! Nämä ohjesivut ovat ikivanhoja ja ovat olemassa täällä arkistoituina enää vain internethistoriallisena kuriositeettina. WordPress on näiden kirjoittamisen jälkeen päivittynyt moneen kertaan. Jos haluat oppia käyttämään sitä, googleta jostain vähän tuoreemmat ohjeet.

Aiheet : Wordpress-ohjeet : 4.0 : Tallentaminen, esikatselu ja julkaisu

Tallentaminen, esikatselu ja julkaisu

Linkittäminen: Näiden ohjeiden linkittäminen on sallittua, jopa toivottavaa. Voit osoittaa linkin ohjeiden etusivulle, tietyn version etusivulle tai yksittäiselle ohjesivulle (kuten tämä sivu).

Jos linkität yksittäisen ohjesivun, huomioi kuitenkin, että voit linkittää joko tiettyyn versioon tai osoitteeseen, jonka kautta löytyy aina uusin versio sivusta.

Tämän sivun aina uusimpaan versioon ohjaava url-osoite on:
http://aiheet.domnik.net/wordpress-ohjeet/esikatselu.shtml

 

Creative Commons -lisenssi Lisenssi - Näitä WordPress-ohjeita voi käyttää lisenssin Creative Commons Nimeä 1.0 Suomi mukaisesti. Mainitse käytön yhteydessä ohjeiden kirjoittajan (Niko Lipsanen) nimi ja lisää linkki näille sivuille.

Tällä sivulla käsitellään "Julkaise" (Publish) -laatikon toimintojen käyttämistä. Laatikon oletussijainti on artikkelin kirjoitussivun oikeassa sivupalkissa ylimpänä.

Tallentaminen

Jollei blogin asetuksissa ole toisin määritelty, tallentaa WordPress työn alla olevasta artikkelista varmuuskopioita automaattisesti. Ei silti ole lainkaan huono idea aina painaa aina välillä "Tallenna luonnos" (Save Draft) -painiketta ja varmistaa, ettei tehty työ pääse katoamaan selaimen tai Internet-yhteyden kaatuessa.

WordPressin julkaisutoiminto

Artikkelin voi myös jättää luonnokseksi ja palata siihen uudestaan. Uusimpiin luonnoksiin on linkit blogin ohjausnäkymän etusivulta (Dashboard), mutta vanhempiinkin pääsee vasemman sivupalkin "Artikkelit" (Posts) -valikon kautta.

Esikatselu

Artikkelia voi esikatsella painamalle "Esikatselu" (Preview) -painiketta. Esikatselu avautuu uuteen selainvälilehteen.

Julkaisu

Jos käyttäjäoikeutesi on vähintään tasoa "Kirjoittaja", voit myös julkaista artikkelin painamalla "Julkaise" (Publish).

Jos oikeutesi eivät riitä artikkelin julkaisuun, ei painikkeessa lue "Julkaise" vaan "Lähetä tarkastettavaksi" (Submit for Review). Huomaa kuitenkin, ettei WordPress lähetä julkaisusta vastaavalle henkilölle mitään ilmoitusta uudesta artikkeliehdotuksesta. Kannattaa siis lähettää hänelle esimerkiksi sähköpostiviesti asiaan liittyen.

Tila

Artikkelin "tila" (Status) voi olla "luonnos", "julkaistu", "ajastettu" tai "odottaa arviointia".

"Luonnos" (Draft) on oletusasetus ennen julkaisua. Julkaistun ja blogin lukijoille näkyvän artikkelin tila on "Julkaistu" (Published).

Jos artikkelin kirjoittajalla ei ole oikeuksia julkaista artikkelia (ks. yllä), jää se valmistumisensa jälkeen "Odottaa arviointia" (Pending Review) -tilaan.

Jos artikkeli on ajastettu ilmestymään myöhempänä ajankohtana, on sen tila "Ajastettu" (Scheduled).

Näkyvyys

"Näkyvyys" (Visibility) -valikon takaa voi säädellä sitä, keille kaikille ja miten artikkeli blogissa näkyy.

Oletusasetus on "Julkinen" (Public), eli artikkeli näkyy kenelle tahansa blogissa vierailevalle.

Julkiselle artikkelille voi lisäasetuksena valita määritteen "Kiinnitä tämä artikkeli etusivulle" (Stick this post to the front page). Silloin artikkeli jää blogin etusivulle ylimmäksi eikä siirry muiden artikkeleiden mukana alaspäin ja pois etusivulta. Toimintoa kannattaa käyttää harkiten: jos etusivulle kertyy kiinnitettyjä artikkeleita, niin pian näyttää siltä, ettei blogi päivity lainkaan.

Artikkelin voi myös suojata salasanalla asettamalla sille näkyvyydeksi "Salasanasuojattu" (Password protected) ja kirjoittamalla avautuvaan ruutuun sille salasanan. Tällöin artikkelin pääsevät lukemaan vain ne, jotka tietävät sen salasanan (sekä riittävillä oikeuksilla varustetut blogin kirjoittajat).

Artikkelin voi myös määritellä olevan "Yksityinen" (Private). Silloin sen näkevät vain blogin päätoimittajat ja pääkäyttäjät.

Ajastus

Artikkeli on mahdollista ajastaa ilmestyväksi myöhemmin. Tällöin sitä ei julkaista heti, vaan käyttäjän määrittämänä ajankohtana.

Oletusasetuksena artikkeli julkaistaan heti, kun käyttäjä painaa Julkaise-painiketta. Tätä voi muokata klikkaamalla "Muokkaa" (Edit) -painiketta "Julkaise heti" (Publish immediately) -tekstin perässä. Avautuvasta näkymästä voi asettaa halutun julkaisuhetken päivämäärän ja kellonajan.

Huomaa kuitenkin, että pelkkä asetusten muuttaminen ei riitä, koska tällöin artikkeli pysyy luonnoksena. Julkaisuhetken määrittelemisen jälkeen on painettava lisäksi "Ajasta" (Schedule) -painiketta. Kyseessä on sama painike, jonka teksti ennen ajankohtamääritysten muuttamista oli "Julkaise" (Publish).

» Seuraava sivu