HUOM! Nämä ohjesivut ovat ikivanhoja ja ovat olemassa täällä arkistoituina enää vain internethistoriallisena kuriositeettina. WordPress on näiden kirjoittamisen jälkeen päivittynyt moneen kertaan. Jos haluat oppia käyttämään sitä, googleta jostain vähän tuoreemmat ohjeet.

Aiheet : Wordpress-ohjeet : Rekisteröityminen, kirjautuminen ja omien tietojen asettaminen

Rekisteröityminen, kirjautuminen ja omien tietojen asettaminen

Rekisteröityminen

Joihinkin blogeihin halukkaat voivat rekisteröityä omatoimisesti, mutta useimmissa rekisteröityminen tapahtuu blogin ylläpidon kautta.

Mikäli käyttäjien rekisteröityminen on mahdollista omatoimisesti, on siihen linkki blogin etusivulta tai kirjautumissivulta. Linkissä lukee "Rekisteröidy".

Rekisteröityminen tapahtuu antamalla lomakkeeseen haluamasi käyttäjätunnus sekä sähköpostiosoitteeseen. Salasana lähetetään antamaasi osoitteeseen. Salasanan voi vaihtaa, kunhan kirjautuu ensin sisään.

Käyttäjätunnus voi olla sama kuin nimesi, mutta se ei ole välttämätöntä. Valitessasi käyttäjätunnusta muista kuitenkin, että se saattaa näkyä blogin muille käyttäjille ja vierailijoille.

Kirjautuminen

Kirjaudu blogin ylläpito-osioon linkistä "Kirjaudu sisään". Linkki löytyy yleensä blogin etusivulta. Tavanomaisin sijainti on oikea sivupalkki. Annettuasi käyttäjätunnuksesi ja salasanasi pääset "Ohjausnäkymään".

Tarvittaessa kirjautumissivu löytyy myös osoitteesta:

http://bloginosoite.com/wp-login.php

Silloin kun olet kirjautuneena sisään, näkyy blogin etusivulla Kirjaudu sisään -linkin sijaan "Ylläpito". Tämä linkki vie suoraan Ohjausnäkymään.

Sisäänkirjautuneena näet myös blogin yläreunassa toimintorivin, joka on väriltään tummanharmaa. Sen kautta löytyvät oikotiet eniten tarvittuihin blogin toimintoihin.

Omien tietojen asettaminen

Aivan ensimmäiseksi kannattaa asettaa omat tiedot Profiili-sivulla. Pääset sinne klikkaamalla omaa nimeäsi/käyttäjätunnustasi blogin oikeassa yläkulmassa (näkyy vain ollessasi kirjautunut sisään).

Profiilin asetukset on jaettu neljään osioon.

Henkilökohtaiset asetukset

Ensin voit valita, haluatko käyttää graafista muokkainta kirjoittaessasi sivuille (oletus) tai poistaa sen käytöstä. Laita ruksi tähän kohtaan, jos olet sujut HTML-merkintöjen kanssa ja käytät kirjoittaessasi mieluummin niitä kuin tekstinkäsittelyohjelmia jäljittelevää graafista muokkainta.

Seuraavaksi voit valita väriteeman, jota käytetään blogin ylläpitopuolella. Tämä ei siis vaikuta itse blogin ulkoasuun.

Näppäimistön pikavalinnat kannattaa tässä vaiheessa jättää valitsematta. Jos joudut moderoimaan paljon kommentteja, niin voit tutustua tomintoon WordPress Codex -ohjesivuston Keyboard Shortcuts -sivulla.

Nimi

Täytä etunimesi, sukunimesi ja lempinimesi. Käyttäjänimeä ei enää voi vaihtaa. Lempinimi on pakollinen (voit laittaa siihen myös esimerkiksi etunimesi toisen kerran).

Osiossa alimpana on pudotusvalikko, josta voit valita, missä muodossa nimi näkyy blogin julkisilla sivuilla (esim. kirjoittamiesi artikkeleiden yhteydessä). Valitse siitä haluamasi muoto tai se muoto, jota blogissa on sovittu käytettävän (usein Etunimi Sukunimi).

HUOM! Vaikka valitsisit tässä jonkin tietyn esitystavan (esim. Etunimi Sukunimi) nimellesi, saattaa se joissakin ulkoasutiedostoissa olla asetettu näkymään toisella tavalla.

Jos muutat nimeäsi myöhemmin, se vaihtuu automaattisesti myös kaikkiin kirjoittamiisi artikkeleihin. Sen sijaan kirjoittamiisi kommentteihin nimi ei päivity, vaan näkyy siinä muodossa, jossa olit antanut sen kommenttia kirjoittaessasi. Riittävillä oikeuksilla varustettu käyttäjä voi muokata myös kommenteissa näkyvää nimeä, mutta se on tehtävä jokaiseen kommenttiin erikseen.

Yhteystiedot

Yhteystiedoista sähköposti on ainoa pakollinen, ja se on täytetty valmiiksi (koska se on annettu jo rekisteröitymisen yhteydessä). Sähköppsoitetta voi kuitenkin tarvittaessa käydä näissä asetuksissa vaihtamassa myöhemmin.

Muut tiedot voit täyttää halutessasi. Riippuen blogin asetuksista, tiedot saattavat tulla näkyviin esimerkiksi julkisessa käyttäjäprofiilissasi.

Tietoja itsestäsi

Ensimmäiseen laatikkoon voit kirjoittaa lyhyen esittelyn itsestäsi. Sekin saattaa tulla näkyviin blogissa tai sitten näkyä pelkästään ylläpitäjille.

Tietolaatikon alla on työkalu oman salasanasi vaihtamiseen.

Päivitä tiedot

Muista lopuksi painaa "Päivitä käyttäjätiedot", jotta tiedot päivittyvät blogin tietokantaan.

» Seuraava sivu