HUOM! Nämä ohjesivut ovat ikivanhoja ja ovat olemassa täällä arkistoituina enää vain internethistoriallisena kuriositeettina. WordPress on näiden kirjoittamisen jälkeen päivittynyt moneen kertaan. Jos haluat oppia käyttämään sitä, googleta jostain vähän tuoreemmat ohjeet.

Aiheet : Wordpress-ohjeet : Artikkeli, sivu ja syöte

Artikkeli, sivu ja syöte

WordPress-sivujen sisältö on pääasiassa kahdessa eri muodossa: artikkeleina ja sivuina.

Artikkeli

Artikkelit, tai blogimerkinnät, ovat sivuston blogisisältöä. Tyypillisesti artikkelit näkyvät sivuilla aikajärjestyksessä, uusin ylimpänä. Lisäksi ne on voitu lajitella eri aihepiireihin (kategoriat) tai luokitella asiasanoilla (tägit), mikä helpottaa niiden löytämistä.

HUOM! Älä kutsu artikkelia "blogiksi", vaikka jotkut niin tekevätkin. Blogi on artikkeleiden muodostama kokonaisuus, siis se sivusto, jolla artikkeleita julkaistaan. Artikkeleita voi kutsua blogimerkinnöiksi tai lyhyemmin merkinnöiksi tai postauksiksi.

Artikkeleita voi yleensä myös kommentoida. Monissa blogeissa niihin voi lähettää paluuviitteitä (Trackback) toisista blogeista.

Sivu

Käyttäjät, joilla on päätoimittajan tai ylläpitäjän oikeudet, voivat kirjoittaa ja julkaista paitsi artikkeleita, myös sivuja.

Toisin kuin artikkelit, sivut tulevat näkyviin valikkoon, josta otsikkoa klikkaamalla pääsee kyseiselle sivulle. Valikko on tyypillisesti joko blogin yläreunassa tai sivupalkissa.

Artikkelit tulevat oletuksena näkyviin aikajärjestyksessä, sivut taas aakkosjärjestyksessä. Sivut jäävät pysyvästi näkyviin valikkoon, kun taas artikkeleista näkyvät etusivulla yleensä vain uusimmat.

HUOM! Jos sivujen haluaa näkyvän muussa kuin aakkosjärjestyksessä, voi järjestystä muokata lisäämällä otsikon eteen välilyönnin. Välilyönnillä alkavat sivut nousevat aakkosjärjestyksessä muiden edelle. Välilyöntejä voi tarvittaessa olla edessä useampikin. Välilyönnit eivät jää näkyviin valikkoihin, vaan vaikuttavat ainoastaan sivujen keskinäiseen järjestykseen.

Toisin kuin artikkeleita, sivuilla voi olla alasivuja. Nämät tulevat näkyviin ulkoasuteemasta riippuen joko pudotusvalikkoon tai sisäkkäisinä listoina pääsivun alle. Joissakin teemoissa alasivut eivät tule automaattisesti näkyviin lainkaan, vaan niihin on lisättävä linkit erikseen.

WordPressissä ei järjestelmän puolesta ole estoa sille, etteikö myös sivuille voisi kirjoittaa kommentteja. Usein blogin ylläpitäjät kuitenkin kytkevät tämän mahdollisuuden pois päältä.

Syöte

Artikkelit, toisin kuin sivut, näkyvät myös blogin syötteessä. Syöte sisältää blogin artikkeleiden sisällön tai otteen kustakin ilman blogin ulkoasumuotoiluja.

Syötteitä voi seurata syötteenlukuohjelmilla tai erilaisten blogiseurauspalveluiden, kuten Blogilista.fi, kautta. Tilaamalla syötteen blogin lukijat saavat tiedon siitä, milloin blogissa on julkaistu uusi artikkeli.

Artikkelisyötteen lisäksi WordPress tarjoaa myös kommenttisyötteitä. Syötteenä saa joko kaikki blogiin jätettävät uusimmat kommentit tai sitten voi tilata yksittäisen artikkelin kommentit.

Syötteiden yleisimmät muodot ovat RSS ja Atom. Syötteen tunnus on oranssi aaltokuviokuvake (Syötteen logo). Usein syöte, tai vaihtoehtoiset syötteet, löytyy kuvaketta klikkaamalla, jos sellainen blogissa on.

WordPress päivittää syötteen automaattisesti aina uuden artikkelin tai kommentin julkaisun yhteydessä. Käyttäjän ei tarvitse tehdä erikseen mitään. Joissakin blogeissa syötteet on ohjattu kulkemaan ulkopuolisen syötepalvelun, kuten Googlen omistaman FeedBurnerin, kautta.

Milloin artikkeli, milloin sivu?

Ajankohtainen, vaihtuva sisältö kannattaa yleensä kirjoittaa artikkeleina. Pysyvä sisältö, esimerkiksi blogin tai sen taustaorganisaation esittely, taas kannattaa kirjoittaa sivuina.

Artikkelin näkyvyys on suurempi sen julkaisuhetkellä. Useimmissa blogeissa uusin artikkeli tulee näkyviin etusivun ylimmäiselle paikalle ja saa siten blogin vierailijoiden huomion. Artikkelit myös päivittyvät blogin syötteeseen, jota kautta syötteen tilaajat saavat tiedon uuden artikkelin ilmestymisestä.

Sivut eivät ole yhtä näkyvästi esillä kuin uudemmat artikkelit, mutta toisaalta ne on helpompi löytää myöhemminkin valikosta joko blogin yläreunasta tai sivupalkista. Vanhat artikkelit taas hautautuvat blogin arkistoihin muiden artikkeleiden sekaan.

Sivuja ei ole pakko käyttää lainkaan. Kaikki blogin sisältö voi tarvittaessa olla artikkeleina.

WordPressillä on mahdollista tehdä myös staattinen kotisivusto, jossa kaikki sisältö on sivuina. Tällöin kyseessä ei kuitenkaan ole enää blogi.

» Seuraava sivu