HUOM! Nämä ohjesivut ovat ikivanhoja ja ovat olemassa täällä arkistoituina enää vain internethistoriallisena kuriositeettina. WordPress on näiden kirjoittamisen jälkeen päivittynyt moneen kertaan. Jos haluat oppia käyttämään sitä, googleta jostain vähän tuoreemmat ohjeet.

Aiheet : Wordpress-ohjeet : Flickr ja Youtube

Flickr ja Youtube

Tällä sivulla käsitellään kuvien ja videoiden lisäämistä WordPress-artikkeleihin ja -sivuille käyttäen hyväksi Flickr- ja Youtube-sivustojen tarjoamia mahdollisuuksia.

Creative Commons -kuvat Flickrissä

Itse ottamiesi ja Flickriin lataamiesi kuvien lisäksi voit käyttää myös muiden ottamia kuvia, jos nämä ovat antaneet siihen luvan esimerkiksi julkaisemalla kuvansa Creative Commons -lisenssillä.

Flickrin Creative Commons -sivuilla on miljoonia valokuvia. Kun kuva on julkaistu jollakin lisensseistä, niin sen ottaja tai oikeuksien omistaja nimenomaisesti antaa luvan muillekin käyttää sitä.

Täysin ehdoitta kuvaa ei kuitenkaan voi käyttää. Kuvaajan nimi on aina mainittava kuvan yhteydessä. Lisäksi kuvien muokkaaminen ja/tai kaupallinen käyttö saattaa olla kielletty. Ehdot selviävät katsomalla, mistä Creative Commons -lisenssistä minkäkin kuvan kohdalla on kyse.

Lisäksi Flickr vaatii, että jos kuvatiedosto linkitetään Flickr-palvelusta, on kuva linkitettävä takaisin sen sivulle Flickrissä.

Kuvan liittäminen Flickristä

Kun löydät Flickristä kuvan, jota haluat käyttää WordPress-blogissa, klikkaa kuvan yllä näkyvää "Share this" -linkkiä. Saat näkyviin "Share this photo" -valintaikkunan (ks. kuva alla).

Flickr Share this

Se, mitä valintoja Share this -ikkunassa näkyy, riippuu kuvan ottajan asettamista määrityksistä sekä siitä, oletko kirjautuneena sisään palveluun vaiko et. Jos kuvan voi upottaa blogiin, näkyy ikkunassa valinta "Grab the HTML/BBCode" (reunustettu kuvassa yllä punaisella). Valitse se.

Flickr Grab HTML Code

Valitse avautuvasta valikosta (kuva oikealla) alimmalta riviltä koodin tyypiksi vaihtoehto "HTML" (toinen vaihtoehto, "BBCode", on keskustelupalstoja varten).

Koodityypin valinnan yläpuolella on pudotusvalikko, josta valitaan liitettävän kuvan koko.

Square on 75x75 pikselin suuruinen neliö ja Thumbnail pikkukuva, jonka pisin sivu on 100 pikseliä. Käytä jompaakumpaa niistä, jos haluat pienen kuvakkeen, jota klikkaamalla pääsee isompaan kuvaan Flickrissä. Vähän edellisiä suurempi vaihtoehto on Small, jossa kuvan pisin sivu on 240 pikselin pituinen.

Jos haluat kuvan koko blogipalstan levyisenä, on vaihtoehto yleensä jompikumpi Medium-kooista. Se, kumpaa voit käyttää, riippuu siitä, kuinka leveä blogin palsta on. Useimpiin blogeihin Medium 500 sopii paremmin kuin Medium 640 (ainakin, jos kyse on vaakakuvasta).

Large-koossa kuvan pisin sivu on 1024 pikseliä. Se on useimpiin blogipohjiin liian leveä.

Seuraavaksi kopioidaan kuvan linkityskoodi. Kun klikkaat koodiruutua, pitäisi selaimen pitäisi automaattisesti merkitä koodi valituksi (näkyy oheisessa kuvassa sinipohjaisena). Jos valinta ei tapahdu automaattisesti, paina näppäimistöltä Ctrl+A. Kopioi tämän jälkeen koodi näppäinyhdistelmällä Ctrl+C.

Kuva liitetään WordPress-artikkeliin kooditilassa. Valitse tekstimuokkaimen oikeasta yläkulmasta tilaksi "Koodi" (Code). Vie hiiren kursori kohtaan, jossa haluat kuvan näkyvän, ja liitä koodi näppäinyhdistelmällä Ctrl+V.

Tallenna artikkeli ja katso esikatselussa, että kuva näyttää siltä kuin pitääkin.

Youtube-videot

Youtubessa ei ole samanlaista Creative Commons -lisenssoitujen sisältöjen hakua kuin Flickrissä. En siksi ota tässä kantaa tekijänoikeuskysymyksiin.

Teknisesti videon upottaminen osaksi WordPress-artikkelia tapahtuu kuitenkin klikkaamalla videon sivulla Youtubessa näkyvää "Upota"-painiketta. Jos videon lataaja on sallinut upottamisen, avautuu näkyviin upotusvalintaikkuna (kuva alla).

Youtube-videon upotus

Valitse videon koko valintaikkunan alareunasta. Jälleen suurin mahdollinen koko riippuu siitä, kuinka leveä blogin palsta on. 480 pikseliä leveä vaihtoehto on yleensä turvallinen valinta, mutta joihinkin blogeihin voi mahtua myös leveämpi video.

Kokovalikon yläpuolelta voi valita videosoittimen väriasetukset.

Valitse "Sisällytä aiheeseen liitt. videot", jos haluat videosoittimen ehdottavan lopuksi käyttäjälle muita samankaltaisia videoita. "Ota käyttöön yksityisyyssuoja" taas vaikuttaa siihen, kuinka Youtube käsittelee evästeitä. "Käytä iframen upotuskoodia" mahdollistaa videon näyttämisen joko Flash- tai kehittyneemmässä HTML5 -muodossa riippuen käyttäjän asetuksista ja videon saatavuudesta (muutoin videot näytetään aina Flash-muodossa).

Muutettuasi ominaisuudet haluamiksesi, valitse upotuskoodi klikkaamalla koodi-ikkunaa. Selaimen pitäisi automaattisesti valita koodi, mutta jos näin ei tapahtu, valitse se näppäinyhdistelmällä Ctrl+A. Kopioi koodi yhdistelmällä Ctrl+C.

Video liitetään WordPress-artikkeliin kooditilassa. Valitse tekstimuokkaimen oikeasta yläkulmasta tilaksi "Koodi" (Code). Vie hiiren kursori kohtaan, jossa haluat videon näkyvän, ja liitä koodi näppäinyhdistelmällä Ctrl+V.

Tallenna artikkeli ja katso esikatselussa, että video näyttää siltä kuin pitääkin.

Lisäosat

Sekä Flickr-kuvien että Youtube-videoiden lisäämiseen WordPress-blogiin on olemassa monia lisäosia, jotka helpottavat lisäämistä huomattamasti. Lisäosien asentamiseen tarvitsee kuitenkin pääkäyttäjäoikeudet blogiin.

Monissa blogeissa (mm. WordPress.comissa) Youtube-blogin saa upotettua artikkeliin kirjoittamalla muokkaimen kooditilassa:

[youtube=videon_osoite]

Esimerkiksi:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=t5mjk7IZN38]

Muista kuitenkin poistaa osoitteen perästä mahdollinen &feature=related -osio ja muut ylimääräiset röpellykset (eli mahdolliset &-merkit sekä kaikki, mikä tulee ensimmäisen sellaisen jälkeen).

Blogin ylläpitäjät voivat hakea soveltuvia lisäosia WordPressin sivuilta esimerkiksi avainsanoilla flickr ja youtube.

Muut sivustot

Flickr ja Youtube ovat suosituimmat kuva- ja videosivustot. Muitakin silti on, kuten Vimeo videoille ja Picasa-verkkoalbumit valokuville.

Molemmat mainitut palvelut tukevat myös Creative Commons -lisenssointia. Picasa-albumeissa voit rajata haun lisenssoituun sisältöön haettuasi kuvia ensin jollakin aihehakusanalla. Vimeossa ei tätä kirjoitettaessa vielä ole Creative Commons -hakua, mutta sellaisen kerrotaan olevan tulossa.

WordPress-artikkeleihin voi upottaa muunkin tyyppistä sisältöä. Esimerkiksi Slideshare-sivustolta voi hakea PowerPoint-tyyppisiä diaesityksiä.

Mainostan vielä lopuksi omaa matkakuvasivustoani. Sen kuvista valtaosa on Creative Commons -lisensoituja, ja alkaen vuoden 2007 kuvista tarjolla on myös valmiit upotuskoodit, joita voi käyttää myös WordPress-blogeissa.

» Seuraava sivu